SPRINGBOK MET CHOCOLADESAUS

tekstfile

 

Springbok met Chocoladesaus, een Belgisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Gebakken springbok (antilope) filet met chocoladesaus geserveerd met aardappels in de schil gekookt en doperwten met worteltjes.

Het vlees van een antilope is zeer smakelijk en zeer mals.

Ik heb het antilope vlees op een halfhoog wokvuur gebakken.
Het vlees is in de pan gegaan en daarna gelijk ingesmeerd met de overige Franse mosterd en vleeskruiden.
Zodra ik hiermee klaar was, heb ik het vlees omgedraaid en het antilope vlees dezelfde tijd gegeven om te bakken.
Hierdoor was het antilope vlees aan de binnenkant mooi rood en warm.

Haal het antilope vlees minimaal een half uur van tevoren uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.

Voor een gladde saus, zeef de saus voordat u de slagroom toe gaat voegen.

Bereidingstijd: 15 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

2 springbok (antilope) filets of steaks,
3 sjalotjes,
1 rundvleesbouillon blokje,
0,19 liter wildfond (half potje),
0,187 liter rode wijn (ValdiVieso (klein flesje)),
vleeskruiden,
1 à 2 theelepels Franse mosterd,
30 gram pure chocolade (extra puur, 76% cacao (Verkade)),
2 eetlepels olijfolie,
2 à 3 eetlepels slagroom.

Voorbereiding:

Rasp de chocolade.

Snijd kop en kont van de sjalotjes en daarna in de lengte doormidden.
Verwijder de bruine schillen en snipper de sjalotjes fijn.

Bereiding:

Smeer 1 kant van het antilope vlees lichtjes in met de Franse mosterd en strooi de vleeskruiden erover.

Maak de pan heet met de olijfolie en bak het vlees op de gekruide kant.
Smeer ondertussen aan de andere kant van het antilope vlees ook een beetje Franse mosterd en strooi ook wat vleeskruiden erover.
Bak het antilope vlees aan beide kanten gaar volgens uw smaak.

Leg de gebakken springbok filets op een stuk aluminiumfolie en vouw het dicht zodat de springbok filets warm blijven.
Leg het pakketje op een voorverwarmd bord.

Blus het braadvet met de rode wijn en laat het even inkoken.

Doe er de fijngesneden sjalotjes in en laat het even inkoken.

Verkruimel het rundvleesbouillon blokje en voeg deze aan de saus toe.

Voeg de wildfond toe en laat het inkoken tot een kwart.

Voeg de slagroom toe en laat het even inkoken.

Doe dan de geraspte chocolade erbij en roer het goed door de saus heen.
Zodra de chocolade goed gesmolten is en in de saus is opgenomen, gelijk het vuur uitzetten en gaan serveren.
Laat vooral de saus niet te lang op het vuur staan als de chocolade erin zit.

***

Controleren hoe gaar het vlees is:

Om te bepalen hoe gaar het vlees is, kan u het met uw vingers gaan voelen hoe stevig het vlees is.
Rood/rauw: Houdt uw hand ontspannen en voel aan de muis van de hand (het gedeelte tussen de duim en de wijsvinger van de handpalm).
Als het gebakken vlees zo aanvoelt is het van binnen rood.

Roze: Houdt uw hand gestrekt en voel aan de muis van de hand.
Als het gebakken vlees zo aanvoelt is het vlees aan de binnenkant roze.

Doorbakken: Strek de hand en spreid de vingers en de duim, en voel aan de muis van de hand.
Als het gebakken vlees zo aanvoelt is het vlees helemaal gegaard.

***

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 10 Januari 2011.