STOOFVLEES

tekstbestand

Stoofvlees uit België geserveerd met gebakken aardappelschijfjes en doperwtjes met worteltjes. Bereid door de Happy Chief Cook.

Stoofvlees uit België geserveerd met gebakken aardappelschijfjes en doperwtjes met worteltjes.

Bereidingstijd: 3 uur en 20 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

4 grote uien,
1 kilo runderlappen,
75 gram roomboter,
zout,
4-seizoenenpeper,
2 eetlepels donkere basterdsuiker,
2 eetlepels bloem,
2 eetlepels azijn,
1 flesje Westmalle trappist dubbel,
1 laurierblaadje,
1 kruidnagel,
0,5 theelepel tijm,
2 sneetjes Boerenvolkoren brood,
1 eetlepel Franse mosterd.

Bereiding:

De uien pellen en snipperen, het vlees in stukjes snijden.

In een grote braadpan de roomboter verhitten.

Bestrooi het vlees met zout en 4-seizoenenpeper.
Het vlees op hoog vuur in ongeveer 5 minuten rondom bruin bakken.

Met schuimspaan vlees uit pan nemen en laat wat van het vocht verdampen.

In het achtergebleven bakvet de uien fruiten.

De donkere basterdsuiker en bloem toevoegen en ongeveer 1 minuut zachtjes meebakken.


Vervolgens de azijn, trappistenbier, laurierblad, kruidnagel, tijm en vlees toevoegen en alles goed omroeren.
Mengsel aan de kook laten komen en op een laag vuur 1 uur laten zachtjes laten stoven met het deksel op de pan.

Intussen de korsten van het brood verwijderen en het brood met mosterd besmeren.
Het brood met de mosterdkant op het vlees leggen en 30 minuten mee laten sudderen.

Het vlees omscheppen, zodat het brood het vleesmengsel gaat binden.
Laat het ongeveer 1,5 uur verder gaar stoven met het deksel op de pan en roer alles om de 20 minuten even goed door.
Mocht de stoofvlees nog te dun zijn laat dan het deksel de laatste 20 minuten van de pan.

Serveertip:

Opdienen met patat.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 31 Januari 2011.