RÖSTI VAN AARDAPPEL, WORTEL EN PASTINAAK

tekstbestand

Rösti van Aardappel, Wortel en Pastinaak, bereid door de Happy Chief Cook.

Voor het bakken van rösti gebruik je een neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar geen olijfolie.

De rösti moet aan de buitenkant mooi knapperig zijn en een beetje smeuïg aan de binnenkant.
Hoe dunner de rosti geplet wordt in de koekenpan, hoe knapperiger het wordt.

In plaats van een rasp kan u ook een keukenmachine gebruiken.

Dit is een vegetarisch gerecht.

*****

Blancheren:

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken.
Blancheren gebeurt altijd zonder deksel.

In de Kantonese kookkunst wordt deze techniek veelvuldig gebruikt voor het bereiden van voedsel dat met gewoon koken niet de juiste smaak of kleur krijgt.
Dat is bijvoorbeeld het geval met bepaalde groene groenten, levende garnalen, bepaalde soorten inktvis (bijvoorbeeld pijlinktvis) en sommige pastasoorten.

Blancheren is ook een veelgebruikte techniek voor het conserveren van levensmiddelen. Voordat de waren worden ingeblikt of ingevroren zorgt blancheren ervoor dat de werking van enzymen, waardoor de smaak en structuur van het voedsel zouden bederven, wordt gestopt.

Blancheren heeft zes doelen:

Het reinigen van producten.
De omringde huid van producten verstevigen.
De verwijdering van een te sterke smaak.
De verwijdering van ongewenste enzymen.
Een snelle gaarring van producten.
Beetgaar maken.

Bron: Wikipedia.

*****

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

1 kleine wortel,
1 kleine pastinaak,
2 grote aardappels (Nicola),
1 rode ui,
zonnebloemolie,
paar takjes verse tijm,
zout,
4-seizoenen peper.

Benodigdheden:

grove rasp,
grote schaal,
snijplank/hakblok,
koksmes,
grote koekenpan,
pan met kokend water,
spatel.

Voorbereiding:

Snijd de kop en kont van de rode ui en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de droge vellen en snipper de rode ui fijn.

Schil de aardappelen en rasp ze grof.

Schil de wortel en de pastinaak.

Breng een pannetje met water aan de kook en zet daarna het vuur laag.
Leg de wortel en de pastinaak een minuut in het kokende water en haal ze daarna eruit.
Spoel de wortelen de pastinaak onder zacht stromend koud water af zodat ze weer koud worden (blancheren).

Strip een paar takjes tijm.
(Pak de takjes één voor één aan de top vast met één hand, en met de andere hand met 2 vingers de blaadjes eraf ritsen van boven naar beneden.
De takjes die ontdaan zijn van de tijmblaadjes worden weggegooid.)

Bereiding:

Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan met antiaanbaklaag en fruit de gesnipperde rode ui in 5 minuten zacht.

Rasp intussen de geblancheerde wortel en pastinaak.

Doe de geraspte aardappels in een theedoek of in een paar lagen keukenpapier en knijp het vocht eruit.

Doe de geraspte aardappel in een kom samen met de geraspte wortel en pastinaak, ui en tijm.
Strooi er flink wat peper en zout bij en meng alles goed door elkaar.

Verhit in een grote koekenpan enkele eetlepels zonnebloemolie.

Pak een handvol van het mengsel en knijp het tot een bolletje.
Doe dit in de koekenpan en druk het plat.
Herhaal dit tot de koekenpan vol ligt, maar laat tussen elke Rösti een paar centimeter ruimte.
Bak de Rösti ongeveer 10 minuten aan iedere kant op matig vuur tot ze goudbruin en krokant zijn.

Giet regelmatig wat zonnebloemolie in de pan, want er moet een dun laagje zonnebloemolie in de pan blijven zodat de Rösti niet aan de bodem gaat plakken.

Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 31 Oktober 2011.

Bron: www.koken.blogo.nl