SNACKBALLETJES IN SATÉSAUS

tekstbestand

Snackballetjes in Satésaus, een origineel gerecht van de Happy Chief Cook.

Pittige balletjes rundergehakt in een satésaus.

U kan dit gerecht met brood eten, als onderdeel van een rijsttafel, als een snack voor de televisie, of als een snack bij feestjes.

Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten.
Aantal snackballetjes: ongeveer 45 stuks.

Ingrediënten Vleesballetjes:

500 gram mager rundergehakt,
2 tenen knoflook,
3 sneetjes casino witbrood,
1 theelepel gemalen komijn,
1 theelepel gemberpoeder,
1 eetlepel gembersiroop,
2 theelepels sambal oelek,
2 gedroogde chilipepers,
zout,
1 koffielepel zwarte peperkorrels,
3 eetlepels arachidefolie.

Ingrediënten Satésaus:

8 sjalotjes, ragfijn gesneden,
1,5 eetlepel arachideolie,
6 eetlepels pindakaas,
2 theelepels sambal oelek,
1 teen knoflook,
3 eetlepels ketjap manis,
0,5 eetlepel donkere basterdsuiker,
1 theelepel citroensap of limoensap,
1 theelepel ketoembar,
0,5 theelepel laos,
0,2 liter romige kokosmelk (Conimex),
zout.

Bereiding snackballetjes:

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schillen en hak de solo clove knoflook ragfijn.

Verkruimel de gedroogde chilipepers.

Snijd de korsten van het casino wit brood en pluk het brood in kleine stukjes.

Maal de zwarte peperkorrels fijn met een vijzel.

Doe het mager rundergehakt, de ragfijn gehakte knoflook, het broodkruim, de komijn, de oregano, de chilipepers, de sambal oelek, het zout en de zwarte peper in een kom.
Kneed alles goed door elkaar met uw handen en rol er dan kleine vleesballetjes van, ongeveer 3 centimeter in doorsnede.

Verhit 2 eetlepels arachideolie in een grote braadpan op een middelhoog vuur.

Bak de vleesballetjes in porties totdat ze aan alle kanten helemaal verkleurd zijn.
Haal de vleesballetjes uit de pan en leg ze opzij.

Bereiding satésaus:

Snipper de sjalotjes ragfijn.

Hak de knoflook ragfijn.

Verhit de arachideolie en fruit de sjalotjes en de knoflook er zolang in totdat deze begint te kleuren.
Voeg daarna pindakaas en sambal oelek toe.
Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, nog 1 minuut zachtjes bakken.

Schenk er daarna de romige kokosmelk bij, schenk er het water bij en roer tot er een dikke gebonden saus is verkregen.
Laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen en roer deze regelmatig door.

Voeg de ketjap manis, donkere basterdsuiker, citroensap of limoensap, ketoembar en laos aan de saus toe.
Proef de saus en doe er naar smaak nog wat zout bij.

Maak de satésaus een beetje dunner met wat water en roer alles goed door elkaar.

Doe de snackballetjes in de satésaus en laat ze hierin verder garen gedurende 5 minuten op matig vuur.
Mocht de satésaus te dik worden, dan aanlengen met een beetje water.

Schep de vrijkomende olie zoveel mogelijk van de satésaus af, er komt heel veel olie vrij.

Eet smakelijk!

Een origineel gerecht de Happy Chief Cook, geplaatst op 1 November 2011.