b

 

KIP MET EEN KRUIDIGE WALNOTENSAUS

tekstbestand

Kip met een kruidige walnotensaus geserveerd met rode ui salsa en basmatirijst. Een recept uit Brazilië bereid door de Happy Chief Cook.

De kip met een kruidige walnotensaus geserveerd met basmatirijst en een rode ui salsa.

De verse platte peterselie kan vervangen worden door verse koriander.

De saus wordt donkerbruin van kleur, en vrij dik.
Een heerlijk kruidig en licht pittig kipgerecht.

Ik heb gebruik gemaakt van een grote wok op een wokbrander.

Bereidingstijd: 55 à 60 minuten.
Aantal personen: 2.
Bereidingstechniek: (roer)bakken en sudderen.

Ingrediënten:

4 eetlepels olijfolie,
2 kipfilets gehalveerd,
0,5 rode ui,
3 solo clove knoflook,
1 theelepel gember,
1 eetlepel gedroogde garnalen,
1 chilipeper,
1 theelepel gemalen komijn,
1 theelepel gemalen koriander,
3 eetlepels rode paprikapasta,
0,2 liter kokosmelk (Nutco),
0,25 liter heet water,
1 blokje kippenbouillon (Maggi),
70 gram walnoten,
20 gram verse platte peterselie.

Benodigdheden:

grote wok met deksel,
hakblok/snijplank,
koksmes,
spatel.

Voorbereiding:

Spoel de kipfilets schoon en dep ze droog met keukenpapier.
Snijd de kipfilet horizontaal doormidden zodat u dunne plakken krijgt.

Snijd kop en kont van de rode ui en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de droge vellen en snijd de de helft van de rode ui in dunne ringen en daarna in grove snippers.
Bewaar de andere helft van de rode ui voor iets anders
De andere helft van de rode ui heb ik voor de Rode Ui Salsa bewaart.

Snijd de kontjes van de solo clove knoflook en daarna doormidden.
Verwijder de harde schil en hak 1 solo clove knoflook grof en de andere 2 fijn.

Schil de gember en rasp 1 volle theelepel gember.

Verkruimel de gedroogde garnalen.

Snijd de chilipepers fijn.

Los het blokje kippenbouillon in het hete water op.

Doe de walnoten in een stevige plastic zak en sla met een deegroller de walnoten in kleine stukjes.
Rol daarna met de deegroller de walnoten tot meel.
Dit gaat vrij snel.

Was de platte peterselie, en hak de platte peterselie grof.

Bereiding:

Verhit 2 à 3 eetlepels olijfolie in een grote wok op een middelhoog vuur tot hoog vuur.

Bak de kipfilets goudbruin.
Haal ze uit de wok en leg ze opzij.

Verhit dan 1 eetlepel van de olijfolie op een middelhoog vuur.
Bak de halve gesnipperde rode ui, tweederde van de solo clove knoflook, 1 theelepel geraspte gember, de gedroogde garnalen en tweederde van de chillipepers tot alles gaar is.

Voeg de gemalen komijn en de gemalen koriander toe en laat het bakken totdat je het goed begint te ruiken.

Voeg de kip weer toe aan de wok.

Voeg de rode paprikapasta, de kokosmelk, de kippenbouillon en de gemalen walnoten toe.
Breng alles aan de kook en roer het goed door, leg het deksel erop, zet het vuur laag en laat het 20 à 25 minuten sudderen tot de kip helemaal gaar is.

Haal dan het deksel eraf en laat de saus eventueel inkoken totdat deze op de door uw gewenste dikte is.
Mocht de saus te dik zijn, dan kan u er een scheutje warm water doorheen roeren.

Voeg dan 20 gram van de platte peterselie toe en roer het er doorheen.

Serveer de "kip met een kruidige walnotensaus", met basmatirijst en een Rode Ui Salsa.

Tip:

Een heerlijk bakje koffie past zeer goed na deze maaltijd.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 10 November 2011.