COCA-COLA KIP

tekstbestand

Coca-Cola Kip. Heerlijke, licht pittig, krokante kipstukjes besprenkeld met een sojasaus met Coca-Cola smaak, bereid door de Happy Chief Cook.

Heerlijke, licht pittig, krokante kipstukjes besprenkeld met een Coca-Cola/sojasaus.
De kipstukjes worden eerst voorgegaard in een mengsel van cola en ketjap manis vermengd met wat kruiden.
Daarna worden ze met een maïzena-mengsel bekleed en vervolgens gefrituurd totdat ze krokant en goudbruin zijn.
Van de vloeistof waarin de kipstukjes voorgegaard worden, wordt een saus gemaakt die over de krokante kipstukjes gesprenkeld wordt.

Bereidingstijd: 40 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

500 gram kippenvleugels,
375 milliliter Coca-Cola,
6 eetlepels ketjap manis (Trade Mark A),
1 klein teentje knoflook (geplet en fijngehakt),
2 theelepels fijngehakte verse gember,
3 mespuntjes Chinese 5-kruiden poeder,
3 mespuntjes cayennepeper,
zout,
4-seizoenenpeper,
50 à 60 gram maïzena,
1 liter arachideolie om te frituren.

Bereiding:

Schenk tweederde van de Coca-Cola en ketjap manis in een pan.
Voeg de knoflook, gember, een mespuntje Chinese 5-kruiden poeder, een mespuntje cayennepeper, een snuifje zout en een snuifje 4-seizoenenpeper toe aan het mengsel.

Snij de kippenvleugels in tweeën tussen het gewricht door, en voeg ze aan het mengsel in de pan toe.

Breng de vloeistof aan de kook en laat het 15 minuten sudderen met het deksel op de pan.

Haal de stukjes kip uit de pan en laat ze uitdruipen.
Bewaar de vloeistof voor later gebruik.

Laat de stukjes kip een klein beetje afkoelen voordat u ze verder bereid.

Sojasaus met Coca-Cola smaak:

Schuim het kippenvet van de vloeistof af.
Giet voorzichtig de vloeistof over, zonder dat het bezinksel meekomt (het bezinksel kan weggegooid worden).

Schenk de overige Coca-Cola en ketjap manis bij de vloeistof en laat het rustig sudderen.

Breng de vloeistof op smaak met 4-seizoenenpeper, zout, mespuntje Chinese 5-kruiden poeder en een mespuntje cayennepeper.

Kook de saus zachtjes in totdat deze een dikte heeft van siroop.
U kan de saus ook binden met 1 eetlepel maïzena vermengd met 2 eetlepels water zodat u sneller klaar bent en meer saus heeft.
Het enigste nadeel daaraan is dat de saus een lichtere smaak heeft.

Chinese krokante kipstukjes:

Breng de maïzena op smaak met zout, 4-seizoenenpeper, mespuntje Chinese 5-kruiden poeder en een mespuntje cayennepeper.
Meng dit geheel goed door elkaar.

Wentel de nog warme kipstukjes door het maïzena-mengsel zodanig dat ze helemaal bekleed ermee zijn.
Herhaal dit nog een keer.

Verhit de arachideolie tot het 175 graden Celsius is, en frituur de kippenvleugels totdat het maïzena-laagje krokant en goudbruin is.
Haal de kippenvleugels eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de Chinese Coca-Cola kip besprenkeld met de Coca-Cola/sojasaus samen met nasi.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 3 Juni 2011.

Bron: www.rawfish.com.au