BIEFSTUK MET KOOL IN OESTERSAUS

tekstbestand

Gefrituurde reepjes biefstuk met gember, prei en Chinese kool in een oestersaus. Een recept uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Gefrituurde reepjes biefstuk met gember, prei en Chinese kool in een oestersaus.

De reepjes biefstuk hebben een smeuïge coating gekregen en zijn zeer mals.
Van de prei heb ik het groene gedeelte gebruikt.

Bereidingstijd: 25 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: frituren en roerbakken.

Ingrediënten:

200 gram biefstuk,
250 gram Chinese kool,
0,3 dunne prei,
3 plakjes verse gember,
2 eetlepels rijstwijn,
1,5 eetlepel sojasaus,
2 eetlepels oestersaus,
0,5 theelepel sesamolie,
0,4 liter arachideolie,
1 eetlepel maïzena,
1 theelepel suiker.
zout naar smaak,
zwarte peper naar smaak,
1 mok rijst,
1,25 mok water.

Bereiding:

Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in dunne plakjes.

Kook de rijst met het zout en 1,25 mok water zachtjes gaar met het deksel op de pan.
Zodra de rijst het water opgenomen heeft, het vuur uitzetten en 10 minuten met het deksel erop laten staan.

Meng 1 eetlepel maïzena met 1 eetlepel rijstwijn, 0,5 eetlepel water en 1 eetlepel sojasaus.
Vermeng de plakjes biefstuk hiermee en laat het 10 minuten marineren.

Was de Chinese kool en snijd het in repen van 2,5 centimeter.

Blancheer de kool in kokend gezouten water.
Spoel het daarna met koud water af om het garingsproces te stoppen en laat het uitlekken.

Snijd de prei in stukjes 2,5 centimeter, en hak de gember fijn.

Maak een sausje van 1 eetlepel oestersaus, 2 theelepels sojasaus, 1 eetlepel rijstwijn, 0,5 eetlepel water, 1 theelepel suiker, snufje zwarte peper en 0,5 theelepel sesamolie.

Verhit op hoog vuur 0,4 liter arachideolie in de wok, en schroei de plakjes biefstuk dicht tot het verkleurt.

Haal de gefrituurde plakjes biefstuk met de schuimspaan eruit en laat het uitlekken.

Giet de arachideolie in een bewaarpan* en schep 1 eetlepel arachideolie terug in de wok.

***Arachideolie kan in totaal 4 keer worden gebruikt om te frituren.***

Verhit op hoog vuur de arachideolie.

Roerbak de prei en de gember tot het geurt.

Voeg de Chinese kool toe en roerbak het een halve minuut.
Schep het daarna op een bord.

Verhit de wok opnieuw en roerbak de plakjes biefstuk samen met de saus.
Wanneer er weinig saus overgebleven is, het vlees met de saus op de groenten scheppen.

Serveer de witte rijst er apart bij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 27 Januari 2012.