GEFRITUURDE VLEESREEPJES

tekstbestand

Gefrituurde Vleesreepjes, een recept uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Gefrituurde reepjes gemarineerde varkensfilet in een deegjasje, geserveerd met een zeer pittig dipsausje en gegarneerd met gehalveerde cherrytomaatjes en gefrituurd beslag.

Dit gerecht kan gegeten worden als voorgerecht voor 4 personen of als een borrelhapje.

Ik heb het varkensfilet in vingerdikke repen gesneden, maar dat is iets te dik.
Reepjes van 1 centimeter dikte is beter.
De dipsaus is erg pittig, als u daarvan niet houdt kan u een halve of een derde Spaanse peper gebruiken in plaats van een hele.

De dipsaus die overblijft kan ook nog verwerkt worden in een rijstschotel, bijvoorbeeld met kipfilet, prei, ui en gele paprika.

Bereidingstijd: 60 minuten.
Aantal personen: 4.
Techniek: marineren, frituren, roerbakken/koken.

Ingrediënten:

350 gram varkensfilet,
40 gram prei,
1 solo clove knoflook,
1 Spaanse rode peper,
10 gram verse gemberwortel (geschild),
1 eetlepel rijstwijn,
0,5 theelepel sesamolie,
0,1 liter heet water,
0,5 blokje kippenbouillon,
2 eetlepels lichte sojasaus,
1 eetlepel azijn,
0,4 liter arachideolie,
1 ei,
2,5 eetlepel bloem,
1 eetlepel maïzena,
1 theelepel suiker,
0,5 theelepel zout,
bindpapje (1 theelepel maïzena gemengd met 1 eetlepel water).

Benodigdheden:

koksmes,
hakblok/snijplank,
2 kleine schaaltjes,
2 grotere schalen,
beker/mok,
serveerbord,
wok,
schuimspaan,
spatel,
eetlepel,
theelepel,
bewaarpan,
keukenpapier.

Bereiding:

Spoel het varkensfilet onder zacht stromend koud water af en dep het droog met keukenpapier.

Snijd het varkensfilet in plakken van 1 centimeter dik en vervolgens in repen van 1 centimeter dik.

Roer de rijstwijn, zout en sesamolie door elkaar en meng dit met de reepjes varkensfilet.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schillen en hak de solo clove knoflook fijn.

Hak de gemberwortel fijn.

Snijd van de Spaanse rode peper de steelaanzet af en rol de Spaanse peper tussen uw handen om de zaadjes eruit te krijgen.
Hak de Spaanse rode peper fijn.

Hak de prei erg fijn.

Los het halve blokje kippenbouillon op in het hete water.

Maak een sausje van de kippenbouillon, de azijn, de lichte sojasaus en de suiker.

Verhit op hoog vuur de wok.
Verhit vervolgens 1,5 eetlepel arachideolie.

Roerbak de gember, solo clove knoflook, prei en de Spaanse peper tot het geurt.

Voeg het sausje toe en breng het aan de kook.
Giet het bindpapje erbij, breng het weer aan de kook en laat het een halve minuut doorkoken om de saus licht te binden.
Giet de saus daarna in een schaaltje.

Spoel de wok af.

Klop het ei los met een vork en meng het met de bloem, maïzena en ongeveer 2 eetlepels water tot het beslag net zo dik is als yoghurt.

Meng de repen varkensfilet door het beslag.

Verhit op hoog vuur 0,4 liter arachideolie in de wok.

Frituur in kleine porties de reepjes varkensfilet tot het verkleurt.
Haal ze dan met een schuimspaan uit de wok en laat het op keukenpapier uitlekken.

Verhit de arachideolie opnieuw en frituur de reepjes varkensfilet nog 1 minuut om het knapperig te krijgen.

Serveer de reepjes varkensfilet met de dipsaus, die naar smaak nog even verwarmd kan worden.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 15 April 2012.