GEKOOKT RUNDVLEES IN SOJASAUS

tekstbestand

Gekookt Rundvlees met Rettich in Sojasaus, een gerecht uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Gestoofde riblappen met rettich, prei en gember in een sojasaus.
Het rundvlees is zoet van smaak.
De rettich is licht bitter.

Doordat het rundvlees lange tijd gesudderd heeft is het erg mals geworden.

Bereidingstijd: 2 uur en 25 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: koken en sudderen.

Ingrediënten:

500 gram riblappen,
0,3 prei (groene gedeelte),
1 theelepel gemberpoeder,
0,5 rettich,
75 milliliter sojasaus,
1 eetlepel rijstwijn,
0,5 eetlepel suiker,
0,5 eetlepel maïzena,
1 mok rijst,
water.

Benodigdheden:

pan met deksel,
hakblok/snijplank,
koksmes,
schaaltjes voor de ingrediënten,
eetlepel,
spatel,
maatbeker,
zeef.

Bereiding:

Schil de rettich, en snijd de rettich daarna in blokjes van 2,5 centimeter.

Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in grote blokjes.

Snijd de prei in schuine stukjes.
Was de prei onder koud stromend water schoon en schud van de prei het water af.
***Voor de garnering een beetje prei in zeer fijne reepjes snijden.***

Breng liter water aan de kook in de pan.

Leg het vlees in het water, en breng het water weer aan de kook.
Zodra het water weer kookt, het vlees uit de pan halen en uit laten lekken.

Was de pan schoon.

Zet de pan terug op het fornuis en doe het vlees erin.
Voeg de gemberpoeder, stukjes prei, sojasaus en de rijstwijn toe.

Breng het geheel aan de kook onder voortdurend roeren zodat alles aan alle kanten met de saus bedekt wordt.

Giet er dan 0,5 liter water erbij en breng het aan de kook.
Zet daarna het vuur laag en doe het deksel op de pan.
Laat het 90 minuten sudderen.
***Mocht het water te snel verdampen, dan een beetje heet water toevoegen en goed doorroeren.***

*********

Kook de rijst met wat zout en 1,25 mok water zachtjes gaar met het deksel op de pan.
Zodra de rijst het water opgenomen heeft, het vuur uitzetten en 10 minuten met het deksel erop laten staan.

*********

Haal dan het deksel van de pan met het vlees af en voeg de suiker toe.
Roer alles goed door elkaar en laat het sudderen tot het vocht ingekookt is tot ongeveer 0,2 liter.

Voeg dan de rettich toe, roer alles goed door elkaar en doe het deksel weer op de pan.
Laat dit nog 15 minuten sudderen.

Maak een bindpapje van de maïzena met 1 eetlepel water en roer net zoveel van dit bindmiddel door de saus tot de saus licht bindt.

Schep dan het gerecht op een schaal en garneer het met de fijngesneden prei reepjes.

Serveer de witte rijst er apart bij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 5 Februari 2012.