GESTOOMDE RIJST MET PADDENSTOELEN

tekstbestand

Gestoomde rijst met gemarineerde kipfilet en shiitakes. Een gerecht uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Gestoomde rijst met gemarineerde kipfilet en shiitakes.
Het gerecht is zeer zacht van smaak.

Bereidingstijd: 60 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: stomen en marineren.

Ingrediënten:

1 mok rijst,
250 gram kipfilet,
1 plakje verse gemberwortel,
100 gram Shiitakes (Chinese paddenstoelen),
1 theelepel arachideolie,
1 theelepel suiker,
1 theelepel rijstwijn,
1 theelepel maïzena,
2,5 eetlepel sojasaus,
1 theelepel sesamolie,
1 theelepel zout,
snufje versgemalen zwarte peper,
1 liter water + 1 mok water,
klein stukje prei.

Voorbereiding:

Schil de gemberwortel en hak de gemberwortel fijn.

Was de rijst om de bloemachtige laag van de rijst te verwijderen.
Doe de rijst in een ruime kom, en doe er water bij zodat de rijst1 centimeter onder water staat.
Ga er met de vingers doorheen en was de rijst.
Giet dan het water af en herhaal het proces net zo lang totdat het water helder blijft.

Laat de rijst uitlekken en vermeng het dan met 1 theelepel zout en 1 theelepel arachideolie.

Bereiding:

Doe de rijst in een groot diep bord en voeg 1 mok water toe.
Leg een stoomrek in de wok en giet 1 liter water in de wok.
Zet het deksel op de wok en breng het water op hoog vuur aan de kook.
Zodra het water hard kookt, het bord met de rijst op het stoomrek zetten en de wok met het deksel sluiten.
Laat de rijst 25 minuten stomen op hoog vuur.

Verwijder het vet en de zenen van de kipfilet en snijd de kipfilet in plakjes van 0,5 centimeter.

Meng de maïzena, suiker, rijstwijn, fijngehakte gember, sesamolie en 1,5 eetlepel sojasaus met elkaar.

Meng de kipfilet met de marinade en laat het 10 minuten marineren.

Verwijder de stelen van de shiitakes en snijd de grote kapjes schuin in plakjes.

Haal het bord met de rijst uit de wok en maak de rijst los.

Schik de kip en de shiitakes op de rijst.
Zet het bord weer terug in de wok en stoom het nog eens 10 minuten op hoog vuur met het deksel op de wok.
Draai daarna het vuur uit en laat het nog 10 minuten garen.

Snijd in de tussentijd een klein stukje prei in zeer dunne reepjes.

Haal het gerecht uit de wok en bedruppel het met 1 eetlepel sojasaus.
Garneer het met de reepjes prei en serveer het gerecht.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 19 Februari 2012.