GESTOOMD RUNDVLEES

tekstbestand

Gestoomd Rundvlees, een recept uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Het rundvlees is eerst gekookt in een marinade en daarna gestoomd in de wok.
Het is geserveerd met roergebakken Chinese kool in een sausje van licht gebonden zoete kippenbouillon.
De witte rijst wordt er apart bij geserveerd.

Bereidingstijd: 2 uur en 10 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: sudderen, stomen en roerbakken.

Ingrediënten:

500 gram riblappen,
350 gram Chinese kool,
0,5 dunne prei,
1 centimeter gemberwortel,
4 eetlepels sojasaus,
1 eetlepel rijstwijn,
water,
0,5 blokje kippenbouillon,
2 eetlepels arachideolie,
1 ster-anijs,
0,5 eetlepel zwarte peperkorrels,
1 stokje kaneel,
2 eetlepels suiker,
1 theelepel zout,
maïzenapapje (1 eetlepel maïzena + 2 eetlepels water met elkaar gemengd),
1 mok rijst.

Benodigdheden:

pan met deksel,
hakblok/snijplank,
koksmes,
wok met deksel,
stoomrek voor wok.
schaaltjes voor de ingrediënten,
eetlepel,
spatel,
maatbeker,
Chinese schuimspaan.

Voorbereiding:

Stamp de zwarte peperkorrels grof.

Schil de gember en maak er 2 plakjes van.

Bereiding:

Doe het rundvlees in een ruime pan samen met de ster-anijs, stokje kaneel, prei, gember, rijstwijn, sojasaus, 1 theelepel zout, 1 eetlepel suiker, de zwarte peper en 1,5 liter water.

Breng het aan de kook en doe het deksel op de pan.
Zet het vuur laag en laat het 1 uur sudderen.

Was de Chinese kool en snijd het in repen van 2,5 centimeter.

Haal het rundvlees uit de pan en snijd het in dikke plakken.
Leg ze op een vuurvaste schaal.

Plaats een stoomrek in de wok en giet 1,5 liter water in de wok.
Breng dan het water aan de kook.

Zet de schaal met het rundvlees op het stoomrek en plaats het deksel op de wok.
Stoom het rundvlees op hoog vuur nog 30 minuten.

*********

Kook in de tussentijd de rijst met wat zout en 1,25 mok water zachtjes gaar met het deksel op de pan.
Zodra de rijst het water opgenomen heeft, het vuur uitzetten en 10 minuten met het deksel erop laten staan.

*********

Haal het gestoomde rundvlees uit de wok en spoel de wok af.

Verhit op hoog vuur de wok.
Verhit dan 2 eetlepels arachideolie en roerbak de Chinese kool 2 minuten.

Voeg de kippenbouillon toe en breng het op smaak met suiker.

Roer er dan net genoeg maïzenapapje door tot de saus licht bindt.

Schep de Chinese kool met de saus op een schaal en leg het gestoomde rundvlees daar bovenop.

Garneer het met een beetje fijngesneden prei.

Serveer de witte rijst er apart bij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 5 Februari 2012.