KIP IN TOMATENSAUS

tekstbestand

Kip in Tomatensaus. En gerecht uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Door de marinade verkrijgen de stukjes kip een smeuïge coating.
De wortel is beetgaar geworden.
Wilt u de wortel helemaal gaar hebben, snijdt het dan in blokjes van 1 centimeter.

De hoeveelheid kipfilet in het gerecht kan u met de helft vermeerderen, maar de ingrediënten van de marinade moet dan ook met de helft vermeerderd worden.
De rest van het recept blijft hetzelfde.

Bereidingstijd: 45 à 50 minuten.
Aantal personen: 3 à 4.
Techniek: marineren, frituren, roerbakken.

Ingrediënten:

230 gram kipfilet,
50 gram prei,
30 gram verse gemberwortel (geschild),
3 stelen bleekselderij,
140 gram bamboescheuten (uit blik),
175 gram wortel,
1 eetlepel rijstwijn,
1,5 eetlepel sojasaus,
68 gram tomatenpuree (klein blikje),
0,5 eetlepel suiker,
1 eetlepel + 1 theelepel maïzena,
1 theelepel zout,
0,5 theelepel versgemalen zwarte peper,
5 eetlepels water,
0,4 liter arachideolie.

Benodigdheden:

grote kom,
wok,
schuimspaan,
serveerschaal,
keukenpapier,
bewaarpan.

Bereiding:

Spoel de kipfilet onder zacht stromend koud water af en dep het daarna droog met keukenpapier.
Snijd het kiphaasje los en verwijder het vet en de zeen van de kipfilet.
Snijd de kipfilet en het kiphaasje in blokjes van 2 centimeter.

Maak een marinade door 1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel sojasaus en de rijstwijn met elkaar te vermengen.

Meng het kippenvlees door de marinade en zet het apart.

Snijd de prei en de bleekselderij in schuine stukjes van 2 centimeter, en de wortel in blokjes van 2 centimeter.
Hak de gemberwortel in dunne plakjes.
Snijd de bamboescheuten in smalle reepjes.

Maak een sausje van 1 theelepel maïzena, 3 eetlepels water, de tomatenpuree, de suiker, 0,5 eetlepel sojasaus, 0,5 theelepel zout en de versgemalen zwarte peper.

Voeg 1 eetlepel arachideolie toe aan de stukjes gemarineerde kip, en roer alles goed door elkaar zodat alle stukjes kip los van elkaar zitten.

Verhit de overige arachideolie op hoog vuur in de wok.

Schroei de kip dicht totdat deze boven komen drijven, ze zijn dan gaar.
Haal ze eruit met een schuimspaan en laat het uitlekken.

Giet de arachideolie uit de wok in een bewaarpan, op 2 eetlepels arachideolie na.

Verhit de 2 eetlepels arachideolie opnieuw.

Roerbak de gember en de prei tot ze geuren.

Voeg de bleekselderij, wortel, bamboescheuten en 0,5 theelepel zout opgelost in 2 eetlepels water toe en roerbak tot de wok bijna droog is.

Doe de kip en het sausje erbij.
Breng het geheel aan de kook, roer alles door elkaar en serveer het.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 26 Maart 2012.