KIP MET AMANDELEN

tekstbestand

Kip met Amandelen. Een gerecht uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Pas op bij het frituren van de amandelen, zodra ze beginnen te kleuren gaat het zeer snel.

Bereidingstijd: 45 minuten.
Aantal personen: 2 à 3.
Techniek: marineren, frituren, roerbakken.

Ingrediënten:

350 gram kippendijen filet,
75 gram prei,
20 gram verse gemberwortel (geschild),
1 groene paprika,
0,5 grote of 1 kleine rode paprika,
1 ei,
100 gram geblancheerde witte amandelen,
3 eetlepels lichte sojasaus,
1 eetlepel rijstwijn,
0,5 eetlepel azijn,
0,3 liter arachideolie,
1 theelepel sambal oelek,
1 theelepel suiker,
2 theelepels maïzena,
0,5 theelepel zout.

Benodigdheden:

3 grote kommen,
1 kleine kom voor de saus,
hakblok/snijplank,
koksmes,
wok,
schuimspaan,
serveerschaal,
keukenpapier,
bewaarpan.

Bereiding:

Spoel de kippendijen filet onder zacht stromend koud water af en dep het daarna droog met keukenpapier.
Snijd het kippendijen filet in stukjes van 2 centimeter.

Breek het eitje en scheidt het eiwit van de dooier.
Klop het eiwit los.

Maak een marinade door het eiwit met 2 theelepels maïzena, 1 eetlepel water en 1 eetlepel lichte sojasaus met elkaar te vermengen.

Meng het kippenvlees door de marinade en laat het 30 minuten staan.

Snijd de prei in schuine stukken van 2 centimeter breed.

Snijd de gember in dunne plakjes.

Snijd de paprika's langs de naden door.
Verwijder het zaad en de zaadlijsten uit de paprika's.
Snijd de parten in lange repen en vervolgens in driehoekjes.

Maak een sausje van de azijn, zout, suiker, sambal oelek, 2 eetlepels lichte sojasaus en de rijstwijn.
Zet dit even apart.

Verhit op hoog vuur de arachideolie in de wok.

Frituur de amandelen in de wok tot ze goudbruin zijn.
Schep de amandelen eruit en laat ze uitlekken.

Schroei de kipstukjes dicht totdat ze boven komen drijven en helemaal verkleurd zijn.
Schep de kipstukjes eruit en laat ze uitlekken.

Giet de arachideolie op 2 eetlepels na in een bewaarpan.
***Deze kan u later weer opnieuw gebruiken (dit kan 4 à 5 keer).***

Verhit op hoog vuur de 3 eetlepels arachideolie opnieuw.

Roerbak de prei en de gember tot het geurt.
Voeg dan de paprika's toe en roerbak het 1 minuut.

Voeg de kip en het sausje toe, en roerbak het totdat alles heet geworden is.

Zet het vuur uit en meng de amandelen erdoor.

Serveer het zo warm mogelijk.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 6 April 2012.