KNAPPERIG VLEES IN SLABLAD

tekstbestand

Knapperig vlees met pruimensaus, een recept uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Knapperige reepjes varkenshaas met pruimensaus en gegarneerd met cherrytomaatjes.

Dit gerecht kan gegeten worden als voorgerecht voor 4 personen of als een borrelhapje.
Ik heb voor een ijsbergsla gekozen, maar het kan ook met andere slasoorten.

Bereidingstijd: 45 minuten.
Aantal personen: 4.
Techniek: marineren, frituren, roerbakken.

Ingrediënten:

325 gram varkenshaas,
10 gram verse gemberwortel (geschild),
2 solo clove knoflook,
0,5 krop ijsbergsla,
2 eetlepels donkere sojasaus,
0,4 liter arachideolie,
1 eetlepel maïzena,
0,5 theelepel 5-kruidenpoeder,
1 theelepel suiker,
1 theelepel Sichuan peperkorrels,
1 theelepel zout,
pruimensaus of hoisin-saus,
4 cherrytomaatjes.

Benodigdheden:

koksmes,
hakblok/snijplank,
2 kleine schaaltjes,
2 grote schalen,
serveerbord,
bord voor de sla,
wok,
schuimspaan,
eetlepel,
theelepel,
bewaarpan,
keukenpapier.

Bereiding:

Spoel de varkenshaas schoon onder zacht stromend koud water en dep het daarna droog met keukenpapier.

Snijd de varkenshaas in plakjes van 1,5 centimeter dik.
Snijd de plakjes varkenshaas in dikke reepjes.

Roer het zout, 5-kruidenpoeder en de maïzena door goed elkaar.
Meng dan de reepjes varkenshaas erdoor totdat alle kanten bedekt zijn, en laat het 10 minuten staan.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en vervolgens vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schil en hak de solo clove knoflook fijn.

Hak de gember fijn.

Was de ijsbergsla schoon onder zacht stromend koud water en dep het droog met keukenpapier.
Maak de slabladen los, scheur ze in handzame stukken en leg ze in een schaal.

Meng de donkere sojasaus en de suiker met elkaar.

Verhit op hoog vuur de arachideolie in de wok.

Frituur de reepjes varkenshaas in 3 minuten gaar en bruin.
***Frituur kleine porties en zorg ervoor dat ze niet aan elkaar kleven.
Ik heb het in 4 porties gefrituurd.***
Haal ze uit de wok met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Doe de gefrituurde reepjes varkensvlees in een schaal en vermeng het met de donkere sojasaus.

Giet de arachideolie in een bewaarpan op 1 eetlepel arachideolie na.
***Bewaar de arachideolie voor later gebruik.***

Verhit op hoog vuur de eetlepel arachideolie opnieuw.

Roerbak de gember, solo clove knoflook en de Sichuan peperkorrels tot het geurt.

Voeg dan de gefrituurde varkenshaas reepjes toe en meng alles goed door elkaar.
Schuif het gerecht dan uit de wok op een serveerschaal.

Zet het schaaltje met de pruimensaus erbij en garneer het met een paar cherrytomaten.
Serveer de ijsbergsla er apart bij.

Eet het als volgt: neem een blad ijsbergsla, leg er 2 reepjes vlees in, lepel er wat pruimensaus over en vouw het blad dicht.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 12 April 2012.