PADDESTOELEN IN OESTERSAUS

tekstbestand

Paddestoelen in Oestersaus, een gerecht uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Roergebakken Chinese kool met gefrituurde bamboescheuten en roergebakken Shii-take in een oestersaus.

***Ik gebruik om de rijst te koken een steelpan met een glazen deksel.
Ik hoef dan het deksel er niet af te halen om te zien of de rijst het water al opgenomen heeft.***

Bereidingstijd: 25 à 30 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: roerbakken.

Ingrediënten:

150 gram verse Shii-take,
125 gram bamboescheuten (blik 225 gram AH (uitlekgewicht 125 gram)),
220 gram Chinese kool,
water,
0,5 blokje kippenbouillon,
2 theelepels oestersaus,
1 eetlepel sojasaus,
1 theelepel sesamolie,
1 theelepel suiker,
1 theelepel zout,
0,4 liter arachideolie,
1 eetlepel maïzena,
1 mok rijst.

Bereiding:

Los het halve blokje kippenbouillon op in 0,1 liter heet water.

Kook de rijst met een halve theelepel zout en 1,25 mok water zachtjes gaar met het deksel op de pan.
Zodra de rijst het water opgenomen heeft, het vuur uitzetten en 10 minuten met het deksel erop laten staan.

Snijd de Chinese kool in repen van 2,5 centimeter breed.
Spoel ze onder zacht stromend koud water schoon en laat ze daarna uitlekken.

Knijp zoveel mogelijk water uit de bamboescheuten, en als het grote plakjes zijn in driehoekjes snijden.
***Ik heb het deksel van het blikje gebruikt om het water eruit te persen terwijl de bamboescheuten in het blikje zitten.***

Maak een sausje van de oestersaus, sojasaus, suiker, sesamolie en de kippenbouillon.

Verwijder de steel van de Shii-take en snijd de grote kapjes doormidden.

Verhit op hoog vuur 0,4 liter arachideolie in de wok.

Meng de maïzena met 2 eetlepels water.

Frituur de bamboescheuten tot ze verkleuren.
Schep ze dan eruit en laat ze uitlekken.

Giet de arachideolie in een bewaarpan op 2 eetlepels arachideolie na.
***Bewaar de arachideolie voor later gebruik.***

Verhit de arachideolie op hoog vuur opnieuw en roerbak de Chinese kool met 1 theelepel zout 1 minuut lang.
Schep de Chinese kool uit de wok op een schaal en houd het warm.

Verhit vervolgens nog 1 eetlepel arachideolie en roerbak de Shii-take.

Voeg dan het sausje en de bamboescheuten toe en breng het aan de kook.

Roer het maïzenapapje goed door en roer dan beetje bij beetje het maïzenapapje erdoor tot de saus licht bindt.

Schep alles bovenop de Chinese kool.

Verhit nogmaals 1 eetlepel arachideolie in de wok en sprenkel dit over het gerecht.

Serveer de witte rijst er apart bij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 7 Februari 2012.