RIJST MET GEROOSTERD VLEES

tekstbestand

Geroosterd varkensfilet met witte rijst en gestoomde Chinese kool, een recept uit China bereid door de Happy Chief Cook.

Geroosterd varkensfilet met witte rijst en gestoomde Chinese kool.

Het gerecht is erg eenvoudig te maken met weinig werk.
De oestersaus kan vervangen worden door hoisinsaus.

Bereidingstijd: 1 uur en 40 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: marineren, roosteren, koken en stomen.

Ingrediënten:

1 mok witte rijst,
1,25 mok water,
200 gram varkensfilet (aan 1 stuk),
1 solo clove knoflook,
1 grote lente-ui of 2 kleine lente-uien,
200 gram Chinese kool,
1 eetlepel oestersaus,
1 eetlepel rijstwijn,
2,5 eetlepel sojasaus,
2 eetlepels suiker,
0,5 eetlepel pindakaas (Calvé),
1 eetlepel bloemenhoning.

Bereiding:

Hak de solo clove knoflook en de lente-ui fijn.

Snijd het varkensfilet in de lengte door.

Maak een marinade van de oestersaus, rijstwijn, knoflook, lente-ui, pindakaas, sojasaus en suiker.

Marineer de stukken varkensfilet hier minimaal 1 uur in.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Haal de stukken varkensfilet uit de marinade en zet de marinade apart voor later gebruik.
Leg de gemarineerde stukken varkensfilet op een ovenrooster.

Rooster de gemarineerde stukken varkensfilet 15 minuten in het midden van de oven.

***Kook de rijst met wat zout en 1,25 mok water zachtjes gaar met het deksel op de pan.
Zodra de rijst het water opgenomen heeft, het vuur uitzetten en 10 minuten met het deksel erop laten staan.***

Vermeng de bloemenhoning met een halve eetlepel water en smeer het varkensfilet in met het honingmengsel.
Rooster de stukken varkensfilet nogmaals 15 minuten tot het vlees gaar is.

***Breng in de tussentijd in een stoompan met een liter water met een theelepel zout aan de kook.
Was de Chinese kool onder zacht stromend koud water schoon.
Schud de Chinese kool droog en snijd het dan in repen van 2,5 centimeter.
Stoom de Chinese kool, met daarover een halve theelepel zout gestrooid, in 4 à 5 minuten gaar.
Laat de Chinese kool daarna uitlekken.***

Snijd het vlees dan in plakjes.

Verwarm de overgebleven marinade.

Schep de warme rijst op een schaal.
Schik het geroosterd varkensfilet en de Chinese kool daarop en schenk de verwarmde marinade op het vlees.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 13 Februari 2012.