Ecuador

Ecuadoriaanse keuken:
recepten bereid door de
Happy Chief Cook.

  1. Kalfsvlees op Creoolse Wijze
  2. Pindasoep

 

KALFSVLEES OP CREOOLSE WIJZE

tekstbestand

Kalfsvlees op Creoolse Wijze, een gerecht uit Ecuador bereid door de Happy Chief Cook.

Kalfsvlees op Creoolse wijze geserveerd met sperziebonen en aardappelen in de schil.

Het is altijd belangrijk om voldoende groenten elke dag te eten.
Een hoeveelheid van 200 gram verse groenten per dag is genoeg voor 1 persoon.
Bij dit gerecht heb ik voor sperziebonen gekozen en aardappelen van het ras Nicola.

Let bij het koken van de sperziebonen goed op dat u ze niet te lang kookt.
De sperziebonen moeten wel een beetje stevig zijn, maar niet te stevig.

De aardappelen zijn met de schil eraan gekookt, het is gemakkelijk maar ook gezonder.
De meeste vitaminen in de aardappel zit namelijk net onder de schil.
Ze zijn dus alleen maar gewassen en daarna in achten gesneden.
De aardappelen heb ik gekookt in water met een half blokje rundvleesbouillon.

Over de aardappelen en sperziebonen heb ik bij het serveren een beetje 4-seizoenen peper gestrooid.

Bereidingstijd: 4 uur en 30 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

2 kalfsvlees entrecote à 200 gram,
3 eetlepels olijfolie,
1 citroen,
zout,
vers gemalen zwarte peper,
125 gram kastanjechampignons,
2 bollen solo clove knoflook,
1 theelepel gedroogde oregano,
1 laurierblaadje,
3 eetlepels wite wijn (Valdivieso),
0,15 liter heet water,
0,5 blokje rundvleesbouillon,
1 theelepel grove mosterd,
68 gram geconcentreerde tomatenpuree (Royalty).

Overige ingrediënten:

400 gram sperziebonen,
400 gram aardappelen,
0,5 blokje rundvleesbouillon,
zout,
4-seizoenen peper.

Benodigdheden:

diepe grote schotel,
kom,
braadpan,
pan voor de sperziebonen,
pan voor de aardappelen.

Voorbereiding:

Rasp de schil van een halve citroen.
Pers een halve citroen uit.

Meng 3 eetlepels olijfolie met de citroenrasp, citroensap, zout en zwarte peper met elkaar.

Leg het kalfsvlees in diepe schalen en giet de marinade erover.
Zorg ervoor dat al het kalfsvlees ermee bedekt is.
Dek het af met plastic folie en laat het 4 uur in de koelkast marineren.

Bereiding:

Was de aardappelen goed en snijd ze in achten.
spoel ze nogmaals af.
Kook de aardappelen in water met een half blokje rundvleesbouillon,
De aardappelen zijn gaar zodra u een vork zonder veel moeite in een aardappel kan prikken en de aardappel er langzaam afglijdt.
Giet dan de aardappelen af en kook ze in een minuut op laag vuur droog (beweeg de aardappelen regelmatig door de pan heen om aanbakken op de bodem te voorkomen).

Haal de puntjes van de sperzieboontjes en breek ze doormidden.
Spoel de sperziebonen onder stromend water goed af.
Kook de sperziebonen in water met 2 theelepels zout.
De sperziebonen proeven tegen de tijd dat ze gaar zijn, ze moeten zacht maar stevig zijn.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schil en hak de solo clove knoflook ragfijn.

Snij een klein stukje van de steel van de kastanjechampignons.
Haal daarna de steel uit de kastanjechampignons en leg ze bij de hoedjes.

Los het halve blokje rundvleesbouillon op in het hete water.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in de braadpan op een middelhoog vuur.

Haal het kalfsvlees uit de marinade en zet de marinade apart.
Bak het kalfsvlees aan iedere kant totdat ze helemaal verkleurd zijn.
Haal het kalfsvlees daarna uit de braadpan en leg ze opzij.

Giet dan 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en verhit die op een middelhoog vuur.

Bak de kastanjechampignons gedurende 5 minuten onder voortdurend langzaam roeren.
Haal daarna de kastanjechampignons uit de braadpan en leg ze apart.

Voeg de marinade, de knoflook, de gedroogde oregano, het laurierblaadje, de witte wijn, de runderbouillon, de grove mosterd en de tomaten puree toe aan de braadpan en breng het aan de kook.

Voeg het kalfsvlees en de kastanjechampignons er aan toe , leg daarna het deksel erop en draai het vuur laag.
Laat het sudderen totdat het kalfsvlees gaar is.

Leg het kalfsvlees op de borden met daarop de kastanjechampignons.
Schenk de saus erover en garneer het met een schijfje citroen.

Serveer het met aardappelen en sperziebonen.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 24 Oktober 2011.