BAMIA (STOOFSCHOTEL VAN VLEES EN OKRA)

tekstbestand

 

Dit is een nationaal gerecht.
Vroeger werd het altijd met lamsvlees bereid, maar nu wordt het vaak met runds- of kalfsvlees gemaakt.
In Egypte worden het vlees en de groenten vaak in samna of geklaarde boter gebakken.
In dat geval is er minder vet nodig dan de hieronder opgegeven hoeveelheden.

Indien u okra in blik gebruikt moet u ze pas op het einde van de kooktijd toevoegen, anders blijft er niets van over.

Ingrediënten:

1 kg verse okra of 1 groot blik okra,
2 grote, fijngehakte uien,
2 grote tenen knoflook,
60 g boter of 3 eetlepels olie,
1 kg lams-, runds- of kalfsvlees, in blokjes,
250 g rijpe tomaten, ontveld en in schijven gesneden,
1-2 eetlepels tomatenpuree,
zout en zwarte peper,
sap van 1 citroen (naar keuze),
1 theelepel gemalen koriander (naar keuze).

Bereiding:

Was de verse okra en snijd de steeltjes af.

Bak de gehakte uien en de hele teentjes knoflook in boter en olie goudbruin.
Voeg het vlees toe en laat bruin worden.
Voeg vervolgens de okra toe en bak voorzichtig een beetje verder.
Voeg de tomaten toe, bak nog een paar minuten en bedek alles met water waarin u de tomatenpuree hebt geroerd.
Breng op smaak met peper en zout en roer alles goed door elkaar.
Breng aan de kook en laat 1,5 uur sudderen, totdat het vlees en de groenten heel zacht zijn en de saus is ingekookt.
Proef de saus en breng op smaak.

Aan de saus kan het sap van 1 citoen worden toegevoegd.
Voor de koks die van de smaak van koriander houden kan een theelepel koriander met de ui en het knoflook worden gebakken, voordat het vlees wordt toegevoegd.

Bron: Koos Manders.