englishALECHA (GROENTESTOOFSCHOTEL)

tekstbestand

Alecha (Groentestoofschotel). Een Ethiopisch vegetarisch gerecht, bereid door de Happy Chief Cook.

De Kopten in Ethiopië kennen veel vastendagen, waarop zij geen vlees mogen eten.
Groente-Alechas en groente-Wats worden dan gegeten.

De Wat verschilt van de Alecha in het feit dat de Wat gemaakt wordt met een kruidenmelange, genaamd Berbere of Awaze.

Bereidingstijd: 60 minuten.
Aantal personen: 4 à 5.

Ingrediënten:

1 grote harde ui,
2 eetlepels zonnebloemolie,
2 winterwortels,
2 groene paprika's,
375 milliliter water,
68 gram tomatenpuree (klein blikje),
1 à 2 theelepels zeezout,
0.5 theelepel gemberpoeder,
400 gram aardappelen,
1 vleestomaat,
halve witte kool,
4-seizoenenpeper.

Voorbereiding:

Schil de ui en snipper hem fijn.

Schil de winterwortels met een dunschiller en vervolgens in plakjes diagonaal gesneden.

Snijd de groene paprika's in vier à vijf parten en verwijder het zaad en de zaadlijsten.

Snijd de aardappelen in dikke schijven.

Verwijder het hart uit de witte kool en gooi deze weg.
Snijd de witte kool in 4 repen.

Bereiding:

Fruit in een grote pan de gesnipperde ui in de zonnebloemolie totdat ze zacht zijn, maar nog niet bruin.

Voeg dan de winterwortel, groene paprika, water, tomatenpuree, 1 theelepel zeezout en de gemberpoeder toe.

Leg een deksel op de pan.
Breng het geheel aan de kook en laat alles circa 10 minuten koken.

Voeg dan de aardappelschijven toe.
Leg het deksel terug op de pan.

Neem de vleestomaat, en kerf deze met een scherp mes rondom een paar keer in.
Dompel de vleestomaat een halve minuut in kokend water, en laat het dan onder koud water schrikken.
Hierdoor komt de vel los te zitten van de tomaat en is deze gemakkelijk te verwijderen.
Gooi de vel weg.
Snijd de vleestomaat in 8 stukken en voeg ze toe aan de stoofschotel.
Doe het deksel weer op de pan en laat nog eens circa 10 minuten zachtjes koken.

Voeg de witte kool toe en strooi er zeezout en 4-seizoenenpeper naar smaak over.
Roer alles goed door elkaar en laat nu alles koken tot de groenten gaar zijn.

Controleer of er nog zeezout en/of 4-seizoenenpeper bij moet.

Schep de stoofschotel in een mooie kom en verdeel hem daarna gelijkmatig in porties op de Injera.

Alecha (Groentestoofschotel) met Injera. Een Ethiopisch vegetarisch gerecht, bereid door de Happy Chief Cook.

Eet smakelijk.

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 23 Mei 2009.