EnglishBERBERE (KRUIDENMELANGE)

tekstbestand

Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië. Bereid door de Happy Chief Cook.

Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië. Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek.

Ingrediënten:

4 theelepels chilipoeder extra sterk of cayennepeper (of meer naar smaak),
2 theelepels fenegriekzaad (te verkrijgen in toko's),
2 theelepels gemberpoeder,
2 theelepels kaneelpoeder,
2 theelepels kardamompoeder,
2 theelepels zwarte peperkorrels,
1 theelepel zout,
mespunt nootmuskaat,
4 theelepels komijnzaad,
3 theelepels knoflookpoeder,
4 theelepels gedroogde basilicum.

Bereiding:

Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn.

Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardamompoeder, zwarte peper en het zout met elkaar.

Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voordurend roeren.

Maal het komijnzaad fijn.

Voeg vervolgens de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe.

Meng alles goed door elkaar.

Geniet van Berbere en probeer het uit in bijvoorbeeld soep, macaroni, nasi, voor het bestrijken van kip, rund en lam, voor marinades en sauzen visgerechten en groente schotels.

Voor het malen van de kruiden heb ik een elektrische koffiemolen gebruikt.

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 11 mei 2009.

(Bron: Wikibooks)