IAB (Hüttenkäse met Yoghurt)

tekstbestand

Iab (hüttenkäse met yoghurt), een gerecht uit Ethiopië bereid door de Happy Chief Cook.

Iab is een witte wrongelkaas, die enigszins lijkt op de Griekse feta.
Speciale kruiden worden eraan toegevoegd (soms ook fijngehakte groenten) die aan de kaas zijn zo karakteristieke zurige smaak geeft.

Omdat de kaas die in Ethiopië gebruikt wordt, hier niet verkrijgbaar is, is het volgend recept een poging om Iab na te maken.
Ik kon helaas ook niet aan hüttenkäse komen, daarom heb ik Feta genomen.
Het gerecht heeft een lichtzure frisse smaak.

Bereidingstijd: 10 à 15 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

200 gram Feta,
3 eetlepels volle yoghurt,
1 grote citroen,
1 theelepel slakruiden met tuinkruiden,
1 bosje verse peterselie,
0,5 theelepel zout,
5 zwarte peperkorrels.

Voorbereiding:

Prak de Feta fijn.

Rasp het gele gedeelte van de citroenschil, er mag geen wit meekomen.

Verwijder de stelen van de peterselie en hak de peterselie fijn.

Maal de zwarte peperkorrels fijn met de vijzel.

Eindbereiding:

Meng de citroenrasp door de fijngeprakte Feta.
Meng vervolgens de peterselie erdoor heen.
Meng daarna de slakruiden, zout en zwarte peper door de Feta heen.
Meng als laatste de volle yoghurt door het Feta-mengsel.

Het mengsel moet nat genoeg zijn om met een lepel op te scheppen, maar ook weer droog genoeg dat het niet uitloopt op de Injera, als het geserveerd wordt.

Een of twee volle eetlepels Iab worden op de Injera vóór iedere gast geschept.

Ook bij andere gerechten is dit een heerlijk bijgerecht.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 31 Mei 2012.

Bron origineel recept: Koos Manders.