EnglishINJERA (ETHIOPISCH BROOD)

tekstbestand

Injera is een soepel, licht gefermenteerd plat brood dat typisch is voor Eritrea en Ethiopië. Snelle methode. Een gerecht uit Ethiopië bereid door de Happy Chief Cook. Het Injera tafelkleed.

Op de foto ligt het Injera tafelkleed uitgestald.
Deze Injera is vrij zoet van smaak.

Aantal pannekoeken : 5 stuks van circa 23 centimeter doorsnede.
Bereidingstijd: 35 à 40 Minuten.

Om een lekkere mix voor de Injera te maken heb ik 1 pak cake mix van 450 gram gebruikt, en 1 pak pannenkoek mix van 400 gram.
Deze heb ik goed met elkaar gemengd om een heerlijke Injeramix te maken.

Ingrediënten:

500 gram Injeramix,
1 ei,
1 eetlepel zonnebloemolie,
550 milliliter water,
7,5 theelepels zonnebloemolie.

Bereiding:

Meng de Injeramix met het ei.
Voeg er vervolgens 1 eetlepel zonnebloemolie aan toe en meng het goed door elkaar.
Klop er 550 milliliter water door, voldoende om een makkelijk vloeibare consistentie te verkrijgen.

Gebruik een keukenmixer om het beslag te kloppen.
Hierdoor komt er al veel luchtbellen in het beslag te zitten waardoor de Injera beter lukt.
Klop het beslag elke keer voordat u het in de pan doet, zodat er luchtbellen in het beslag blijven zitten tijdens het bakken.

Verwarm een koekenpan (doorsnede circa 25 centimeter) op middelhoog vuur over de hele bodem.
Laat de pan niet te warm worden.

Verdeel 1,5 theelepel zonnebloemolie met een borstel over de pan.

Verdeel het beslag in 5 porties.
Schenk één deel in de hete pan met een dunne straal, beginnend aan de buitenrand en in cirkels naar het midden van links naar rechts.
Zodra het beslag overal bubbelt, neemt u de pan van het vuur.
De pannekoeken moeten een doorsnede van circa 23 centimeter hebben.
Zet de pan in een oven van 180° Celsius gedurende 2 à 4 minuten tot de bovenkant droog is, maar niet bruin.

Bak op dezelfde manier nog 4 pannekoeken.

Doordat het beslag met een keukenmixer geklopt werd, blijven er veel meer luchtbellen in de Injera. Bereid door de Happy Chief Cook.

Spreid ze uit over het dienblad (doorsnede 50 cm), elkaar overlappend, zodat ze het dienblad helemaal bedekken en aldus het Injera tafelkleed vormen.

Injera, dit ongedesemd Ethiopisch brood is echt een grote pannekoek.
In Ethiopië gemaakt door vrouwen in speciale pannen met zware deksels.
Het Tefbeslag, dat overgebleven is van het bakken voorheen, wordt aan het nieuwe beslag toegevoegd om het nog meer een zuurdeegkwaliteit te geven.

Het beslag is vrij dun en het wordt gebakken met het deksel op de pan zodat de bodem van de pannenkoek niet bruin wordt.
De bovenkant moet vol luchtgaten zijn voordat de pannekoek afgedekt wordt.
Door de zware deksel te gebruiken wordt de pannekoek gestoomd, zodat hij, als hij klaar is, lijkt op een enorme rubberen dunne spons.
Omdat Tef hier niet of nauwelijks verkrijgbaar is, werd er gezocht naar een manier om Tef na te maken.
De combinatie van boekweitmeelmix (pannenkoekmix) en biscuit- of cakemix benadert Tef het meest.

Tef is te verkrijgen in een grote toko.

Het bakken van Injera is gemakkelijk, maar om de juiste Injerastructuur te krijgen vereist het een beetje experimenteren; op de eerste plaats omdat niet alle pannenkoekmixen hetzelfde zijn, maar ook omdat het belangrijk is de pannenkoek te bakken op precies de juiste temperatuur.
Dit vergt daarom enige oefening.

Eet smakelijk.

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 11 Mei 2009.
Herzien op 27 Mei 2009.