EnglishSEGA WAT (LAMSSTOOFSCHOTEL)

tekstbestand

Sega Wat (lamsstoofschotel) met Injera (Ethiopisch Brood). Bereid door de Happy Chief Cook.

Op bovenstaande foto is de Sega Wat geserveerd met Injera.
Het gerecht is mild pittig.
Als u van pittiger eten houdt, kan u een extra theelepel Berbere toevoegen.

Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië.
Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek.

Ethiopische kruidenboter (Niter Kibbeh) is onmisbaar bij de bereiding van authentieke Ethiopische gerechten.
Ze wordt gebruikt in alle gerechten waarin boter nodig is.

Bereidingstijd: 80 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

1 grote ui,
100 gram kruidenboter,
3 theelepels Berbere,
0,5 liter water,
1 kilogram lamsbout,
1 grote citroen.

Voorbereiding:

Snijd het lamsvlees van het bot en verwijder het harde vet.
Snijd het lamsvlees in stukjes van 1,5 à 2 centimeter groot.

Bereiding:

Pers de citroen uit.
Giet het citroensap in een grote schaal.
Giet er een halve liter water bij en roer alles goed door elkaar.

Week het lamsvlees in de vloeistof gedurende 10 minuten.
Laat het lamsvlees daarna goed uitlekken.

Hak in de tussentijd de ui fijn.

Laat in een grote braad- of stoofpan de fijngehakte uien, met 25 gram kruidenboter bruinen, tot ze enigszins bruin zijn, onder voortdurend roeren.
Voeg dan de rest van de kruidenboter en de Berbere toe.

Meng de Berbere goed door de uien.

Voeg het lamsvlees toe aan het uimengsel en vermeng het geheel goed.

Bak het lamsvlees op een hoog vuur gedurende 10 à 15 minuten aan alle kanten lichtbruin, onder voortdurend roeren.

Leg een deksel op de pan.
Breng het geheel aan de kook.
Laat alles op laag vuur sudderen tot het lamsvlees zacht en gaar is met het deksel op de pan (ongeveer 45 minuten).
Roer af en toe alles om.
Laat het de laatste 15 minuten zonder deksel verder sudderen om het overtollige vocht te laten verdampen.

Voeg meer water toe, indien nodig, om het geheel in een stoofschotel-structuur te krijgen (of als de Sega Wat te waterig is, bind die dan met 1 à 2 eetlepels tarwebloem, opgelost in 4 eetlepels water).

Eet smakelijk.

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 27 Mei 2009.