Engeland

Franse keuken:
recepten bereid door de
Happy Chief Cook.

  1. Uiensoep à la Les Halles
  2. Zalm Dijon

 

UIENSOEP À LA LES HALLES

tekstbestand

Uiensoep a la Les Halles. Een recept uit Frankrijk bereid door de Happy Chief Cook.

Franse uiensoep met toast en kaas.
Doordat er hele dikke sneden brood gebruikt worden zijn ze aan de buitenkant krokant terwijl ze aan de binnenkant zacht zijn.
De smaak van de toast met kaas en de uiensoep samen vormt een zeer goede combinatie.

Bereidingstijd: 2 uur en 45 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

5 grote uien (ongeveer 1,2 kilogram),
50 gram roomboter,
1,5 eetlepel zonnebloemolie,
0,5 theelepel suiker,
1 theelepel zout,
1 theelepel vers gemalen zwarte peper,
0,5 liter lichte rode wijn (Beaujolais-Villages),
runderbouillon + een kwart van het vet wat erbij vrijgekomen is,
1 laurierblaadje,
4 dikke sneden landelijk brood, elke snee ongeveer 4 centimeter dik,
250 gram Comté (geraspt),
zout en zwarte peper naar smaak.

*De runderbouillon is aangelengd met een beetje water tot 1 liter.

Bereiding:

Schil de uien, en snijd ze in flinterdunne ringen.
Zet de uienringen even opzij.

Laat in een grote, zware braadpan op matig vuur de boter met de olie smelten.

Schep er de ui door en roerbak het op matig vuur onder voortdurend roeren gedurende 5 minuten.

Voeg dan de zwarte peper, zout en de suiker toe en roer alles goed door elkaar.
Leg vervolgens het deksel erop en zet het vuur op de laagste stand (op de tweede pit).
Laat het 30 à 50 minuten fruiten, af en toe alles omscheppen, tot de uien botergaar, goudbruin en licht gekarameliseerd zijn.
*** 30 minuten met deksel, 20 minuten zonder deksel op iets hoger vuur.***

Giet er de wijn bij.
Draai het vuur hoger en laat 8 tot 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt.

Voeg de runderbouillon met het vet en het laurierblad toe.
Draai het vuur halfhoog en breng het aan de kook.
Zodra de uiensoep kookt, het vuur lager zetten (het moet goed blijven pruttelen) en laat de soep ongeveer 50 minuten zonder deksel zachtjes pruttelen tot het donker van kleur en vol van smaak is.
U kunt als het vocht te snel verdampt een beetje water toevoegen, het deksel op de pan leggen en verder laten sudderen.

Zodra de uiensoep klaar is het laurierblad verwijderen, en de uiensoep op smaak af maken met zwarte peper en zout.

Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 graden Celsius.
Schik de sneden brood op een bakplaat en rooster ze onder een keer omdraaien 3 tot 5 minuten per kant in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
Neem ze uit de oven.

Verwijder het laurierblad uit de soep en gooi het weg.

Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en zet ze op een bakplaat.
Verdeel de geraspte kaas over de toast en leg ze op de kommen soep.
Zet ongeveer 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de randen van de toost goudbruin zijn.
Neem uit de oven en dien onmiddellijk op.

Opmerking:

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs.

De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

U kunt tegenwoordig nog steeds naar de voormalige marktwijk gaan en een kom gegratineerde soep bestellen bij de eerbiedwaardige Au Pied de Cochon, die blijft zorgen voor een stroom nachtvlinders die goed weten waar ze een maaltijd kunnen vinden wanneer de rest van de stad op een oor ligt.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 Januari 2012.