GESLOTEN APPEL-BRAMENTAART

tekstbestand

De gesloten appel-bramentaart net uit de oven. Bereid door de Happy Chief Cook.

Aantal personen: 8.
Bereidingstijd: ± 2 uur.

Ingrediënten deeg:

4,5 eetlepels suiker,
3 eierdooiers,
150 gram zachte ongezoute roomboter + wat extra voor het invetten van de bakvorm,
300 gram tarwebloem.

Ingrediënten vulling:

5 lichtzure appels (Granny Smith),
300 gram bramen,
4,5 eetlepels suiker,
1,5 theelepel gemalen kaneel,
3 eetlepels maïzena.

Ingrediënten afwerking:

1 eiwit,
1 eetlepel suiker.

Bereiding:

Bodem taart:

De suiker en de eierdooiers mengen.
De boter erdoor roeren.
De bloem zeven en alles tot een deeg kneden.
(Gebruik hiervoor een keukenmixer met deeghaken).

Het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast laten afkoelen.
De helft van het deeg na het koelen uitrollen tussen twee lagen plastic folie tot je een cirkel van circa 40 centimeter hebt.
De deegcirkel in een lage ronde bakvorm van circa 30 centimeter leggen, de cirkel moet iets over de randen van de vorm heen hangen.

De vulling:

De oven voorverwarmen op 200 graden.
De appels schillen, klokhuis verwijderen en raspen.
Laat het een kwartier staan.
Na een kwartier het vocht van de appels afgieten.
De suiker, de maïzena en de kaneel vermengen en met de bramen door de geraspte appels mengen.
Het fruitmengsel in de bakvorm storten en verdelen.

Het deksel:

De rest van het deeg uitrollen tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter en deze op het fruit leggen.
De rand van het deegdeksel insmeren met losgeklopt eiwit en de overhangende deegrand naar binnen klappen en met een vork vastdrukken op het deksel.
In het deegdeksel een paar gaten prikken, met een vork diverse kleine gaten of wat grotere uitsnijden met een scherp mesje.
De taart met suiker bestrooien en onder in de oven in circa 35 minuten bakken.

Tips:

Indien er geen verse bramen voorhandig zijn kunt u deze taart ook makkelijk bereiden met ingevroren bramen en eventueel bessen.
Deze mix kunt u vinden bij de supermarkt in het vriesvak.
Laat dan wel de bramen van tevoren goed ontdooien en eventueel uitlekken zodat uw fruitmengsel niet te nat wordt en een slappe bodem van de taart veroorzaakt.
Mocht u er nog niet van overtuigd zijn dat uw fruitmensel "droog" genoeg is dan kunt u de bodem van de taart bestrooien met wat paneermeel voordat u de fruitvulling erin doet.

Een gesneden punt van de Gesloten Appel-Bramentaart

Eet smakelijk!

Een origineel gerecht van de Happy Chief Cook: 24 Augustus 2008.