GESLOTEN BOSVRUCHTEN KRUIMELTAART

tekstbestand

Een Gesloten Bosvruchten Kruimeltaart net uit de oven.

Aantal personen: 8.
Bereidingstijd: ± 2 uur.

Ingrediënten deeg:

6 eetlepels suiker,
4 eierdooiers,
200 gram zachte ongezoute roomboter + wat extra voor het invetten van de bakvorm,
400 gram tarwebloem,
2 theelepels gembersiroop.

Voor het deksel:

100 gram speculaas,
de helft van het deeg.

Ingrediënten vulling:

5 lichtzure appels (Granny Smith),
150 gram bramen,
75 gram frambozen,
150 gram rode bessen,
100 gram blauwe bessen,
50 gram aardbeien,
5 eetlepels suiker,
1,5 theelepel gemalen kaneel,
4 eetlepels maïzena.

Ingrediënten afwerking:

1 eiwit,
1 eetlepel suiker.

Bereiding:

Bodem taart:

De suiker en de eierdooiers mengen.
De boter erdoor roeren.
De gembersiroop toevoegen.
De bloem zeven en alles tot een deeg kneden.
(Gebruik hiervoor een keukenmixer met deeghaken, en daarna met de handen verder kneden).

Het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast laten afkoelen.
De helft van het deeg na het koelen uitrollen tussen twee lagen plastic folie tot je een cirkel van circa 40 centimeter hebt.
De deegcirkel in een lage ronde bakvorm van circa 30 centimeter leggen, de cirkel moet iets over de randen van de vorm heen hangen.
Een dun laagje paneermeel over de bodem strooien.

De vulling:

De vulling van de Gesloten Bosvruchten Kruimeltaart.

De oven voorverwarmen op 200 graden.
De appels schillen, klokhuis verwijderen en raspen.
Laat het een kwartier staan.
Na een kwartier het vocht van de appels afgieten.
De suiker, de maïzena en de kaneel vermengen en door de geraspte appels mengen.

De helft van de geraspte appel over de taartbodem verdelen.

Verspreid hierover eerst de bramen, daarna de frambozen, de helft van de rode bessen, de blauwe bessen en de in plakjes gesneden aardbeien.

Verspreid hierover de rest van het appelmengsel.
En leg vervolgens op de appellaag de overige rode bessen.

Het deksel:

Verkruimel de speculaas en meng deze met het overige deeg.
Het deeg uitrollen tot een cirkel van iets meer dan 30 centimeter en deze op het fruit leggen.
De rand van het deegdeksel aandrukken tegen het deeg van de wanden.
De taart met eiwit insmeren en met suiker bestrooien en onder in de oven (op de laagste stand van het rek) in circa 35 à 40 minuten minuten bakken.

Tips:

Indien er geen verse bramen, frambozen, rode bessen en blauwe bessen voorhandig zijn kunt u deze taart ook makkelijk bereiden met ingevroren fruit.
Deze mix kunt u vinden bij de supermarkt in het vriesvak.
Laat dan wel het fruit van tevoren goed ontdooien en eventueel uitlekken zodat uw fruitmengsel niet te nat wordt en een slappe bodem van de taart veroorzaakt.
Mocht u er nog niet van overtuigd zijn dat uw fruitmensel "droog" genoeg is dan kunt u de bodem van de taart bestrooien met wat paneermeel voordat u de fruitvulling erin doet.

Een gesneden punt uit de Gesloten Bosvruchten Kruimeltaart.

Eet Smakelijk!

Een origineel gerecht van de Happy Chief Cook: 7 September 2008.