SUIKERKOEKJES

tekstbestand

Suikerkoekjes, bereid door de Happy Chief Cook.

Het deeg gaat als balletjes de oven in alwaar ze uit zichzelf een beetje plat worden.

Als u de balletjes deeg op de bakplaat tot 1 centimeter dikte plat drukt vloeien ze beter uit, anders krijgt u zoals hierboven mopjes die in 1 keer gegeten kunnen worden.
Deze hebben 10 minuten in de oven liggen bakken.
Bij een baktijd van 9 minuten heeft u een beter resultaat.

De vanillesuiker heb ik zelf gemaakt door de lege vanillepeulen in een potje fijne kristalsuiker te bewaren die regelmatig omgeschud wordt (paar keer per maand).
Dit is veel lekkerder dan de vanillesuiker die u in de winkels koopt.
Vanillezaad is het gefermenteerde zaad van een orchideepeul.

Van deze suikerkoekjes kan u ook een Vijf-Centiemen-koekje maken.
Maak de deegballetjes ongeveer 4 centimeter groot en rol ze dan door de fijne suiker.
Vervolgens worden deze op de bakplaat gelegd en met de muis van de hand plat gedrukt tot ze 1 centimeter dik zijn.

Bereidingstijd: 45 minuten.
Hoeveelheid: ongeveer 30 stuks.

Ingrediënten:

200 gram tarwebloem,
125 gram suiker,
1 zakje bakpoeder,
1 zakje vanillesuiker,
125 gram roomboter,
1 ei,
fijne kristalsuiker.

Benodigdheden:

mengkom,
kleine pan,
bakplaat
bakpapier,
brede kom voor de suiker,
serveerschaal.

Voorbereiding:

Voorverwarm de oven op 200 graden Celsius.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

Meng het tarwebloem met het suiker, bakpoeder en vanillesuiker.

Smelt in een kleine pan de roomboter en laat die even bruin worden.
Giet het daarna bij de bloem.

Voeg een losgeklopt ei toe aan de bloem en meng alles goed door elkaar zodat je een soepel deeg krijgt.

Maak van het deeg balletjes van ongeveer 2,5 centimeter doorsnede.

Rol de deegballetjes door de fijne kristalsuiker en plaats ze op het bakpapier.

Voor iets grotere koekjes, de deegballetjes een beetje plat drukken tot ze 1 centimeter dik zijn.

Bereiding:

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de suikerkoekjes 9 minuten.
Niet langer dan 10 minuten bakken, anders wordt de onderkant te hard wanneer ze afgekoeld zijn.

Zodra de suikerkoekjes beginnen te kleuren zijn ze klaar.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 12 December 2011.

Bron: stukjebijbeetje.com