RECEPT PEPERNOTEN 1

tekstbestand

 

Er is geen echt Sinterklaas-feest zonder pepernoten en strooigoed.
Natuurlijk kun je de pepernoten voor pakjesavond gewoon bij de winkel kopen maar het Sinterklaas-avondje wordt veel leuker als je de pepernoten lekker zelf gaat bakken.
Hier vind je 4 recepten voor je eigen pepernoten als Sinterklaas en Zwarte Piet komen.

Ingrediënten:

250 gram tarwebloem,
3 gram bakpoeder,
5 gram kaneel,
2,5 gram gemalen kruidnagel,
2 gram kardemompoeder,
1 gram gemberpoeder,
125 gram boter,
125 gram bruine basterdsuiker,
50 gram schenkstroop,
3 gram zout.

Bereiding:

Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.

Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten.
Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.

Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.

Rol het deeg uit tot een lap van 0,5 centimeter dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit.

Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180°C).

Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.

RECEPT PEPERNOTEN 2

Dit recept is geschikt voor een kleine portie pepernoten.

Ingrediënten:

125 gram tarwebloem,
125 gram boter,
125 gram zelfrijzend bakmeel,
80 gram bruine basterdsuiker,
2 eetlepels water,
1 mespuntje zout,
1 eierdooier,
1 theelepel speculaaskruiden,
0,5 theelepel kaneel,
1 mespuntje gemalen anijszaad.

Bereiding:

Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg.

Laat deze bal 1 uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast.

Smeer de bakplaat in met boter.

Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker.
Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat.
Je kunt van de helft van de bol ongeveer 1 bakplaat vol pepernoten maken.
Druk elk balletje een beetje plat met je duim.

Bak de pepernoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen.
Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken.
Bak de pepernoten ongeveer twintig minuten met een temperatuur van 160°C.
Plaats de pepernoten in het midden van de oven.

RECEPT PEPERNOTEN 3

De pepernoten van dit recept worden op een wat hogere temperatuur gebakken waardoor ze wat steviger worden.

Ingrediënten:

100 gram tarwebloem,
100 gram zelfrijzend bakmeel,
60 gram bruine basterdsuiker,
50 gram boter,
2 theelepel stroop of honing,
1 eetlepel speculaaskruiden,
4 eetlepels melk,
boter om in te vetten.

Bereiding:

Zeef de bloem in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de gezeefde basterdsuiker en boter toe.
Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes.
Voeg de stroop of honing, de speculaaskruiden en de melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.

Laat dat 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Vorm bolletjes van het deeg.
Beboter een bakplaat en leg de bolletjes erop.
Druk ze iets platter.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de pepernoten 20 minuten.
Haal ze van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen.

RECEPT PEPERNOTEN 4

Dit is een ander recept voor het maken van pepernoten.
Door het gebruik van stroop in plaats van boter in de pepernoten krijgen ze een bijzondere smaak.

Ingrediënten:

200 gram tarwebloem,
0,5 theelepel bakpoeder,
Snufje zout,
150 gram stroop,
2 theelepels kaneelpoeder,
1 theelepel gemalen kruidnagel,
1 theelepel gemalen nootmuskaat,
0,5 theelepel gemalen korianderzaad.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160ºC.

Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen.

Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg.

Smeer een bakblik in met margarine.
Maak van het deeg balletjes ter grootte van knikkers.
Druk de knikkers op het bakblik een beetje plat, en bak ze in een matig warme oven in circa 15 min lichtbruin en gaar.
Controleer of het gaar is door er met een naald in te prikken.
Wanneer deze droog blijft, is het gaar.

Eet smakelijk!