ABENKWAN (palmpittenolie soep)

tekstbestand

 

Recept 1:

Voor deze soep heb je de volgende ingrediënten nodig:

1,5 pond palmnoten,
1 pond rundvlees,
8 ons gerookte vis,
3 tomaten,
6 sjalotjes,
2 uien,
2 tl peper,
1 teentje knoflook,
Zout.

Was de palmnoten. Doe ze in een grote pan en kook ze in water tot ze zacht zijn.
Giet ze daarna af.

Bak het vlees en de vis tot ze gaar zijn. Voeg zout, knoflook en de sjalotjes toe.
Doe er een klein beetje water bij en wacht tot het kookt.

Pureer de palmnoten in een keukenmachine.

Doe ze in een grote schaal en voeg warm water toe.

Druk met je handen het sap uit de noten.
Verwijder intussen het pulp dat ook vrijkomt.

Zeef vervolgens het palmsap en doe het in een grote pan.
Voeg hierbij het vlees- en vismengsel, de ui, de tomaten en de peper.
Voeg extra water toe en laat het staan tot alle ingrediënten zacht en gaar zijn.

Haal de groenten uit de soep, maal ze in de keukenmachine en voeg ze vervolgens weer toe.
Laat de soep ruim een uur op een zacht vuur doorkoken.

(bron: Ghanaian Recipe Secrets Revealed)

Recept 2:

2 kop Palmolie - geen substituten,
1 ui - gesnipperd,
1 theelepel cayennepeper,
2 kop Tomaat - gehakt,
2 kop Okra,
1 md Aubergine - in stukjes gesneden,
1 pond vis of krab,
1 / 2 theelepel zout.

Kook de palmolie gedurende 10 minuten in een grote zware stoofpot.
Voeg de gesnipperde uien en cayennepoeder bij, en blijf het koken op een hoog vuur gedurende 5 minuten.

Zet het vuur laag, en voeg de resterende ingrediënten toe, en laat het sudderen gedurende 1 uur of langer, totdat soep enigszins gebonden is.
Roer van tijd tot tijd.
Als er teveel palmolie op het oppervlak naar uw smaak ligt, schuim het dan af met een grote lepel voor het opdienen.

(bron: Africanafood.com)

Hij wordt opgediend met fufu (zeg foefoe), het volksvoedsel van heel West-Afrika. Traditionele fufu bestaat uit cassave met onrijpe plantaan, of yam.
De groentes worden gekookt, geschild en tot deeg gestampt met manshoge stampers.
In een kommetje water - tegen het plakken - worden er ballen van gemaakt (kleine of grotere).
De ballen worden opgediend en ieder kiest zijn fufubal.
Dan pas krijgen de gasten er soep over gegoten.

Toen prinses Dinah lezingen gaf in de VS, merkte zij dat Amerikaanse vrouwen met een Afrikaanse achtergrond fufu van instant-aardappelpuree maken.

Meng de puree met aardappelzetmeel, 2 eetlepels op een kopje droge aardappelpuree, om de fufu dikker te maken.
Voeg een kopje water toe en verwarm de puree in een pannetje.
Wrijf het aardappeldeeg met een lepel door de pan en voeg tweemaal een kopje kokend water toe.
Maak dan, net als met de gewone fufu, ballen.

(bron: Volkskrant)

Eet smakelijk!

Geplaatst op 15 November 2009.