RODE SNAPPER MET UIENSAUS

tekstbestand

Rode Snapper met Uiensaus. Een recept uit Ghana bereid door de Happy Chief Cook.

De rode snapper heb ik op de markt gekocht en door de visboer schoon laten maken.
Deze mensen hebben daar veel meer ervaring in dan ik.
Dit visgerecht is licht tot vrij pittig van smaak.

Bereidingstijd: 2 uur.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

1 schoongemaakte rode snapper met kop (700 gram),
2 solo clove knoflook,
0,5 eetlepel Harissa (potje van Al'Fez),
2 uien,
68 gram tomatenpuree (klein blikje, Euroshopper),
1 citroen,
nootmuskaat,
zwarte peper,
zeezout,
arachideolie,
0,1 liter water.

Bereiding:

Snijd de kontjes van de solo clove knoflook en darna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schil en hak de solo clove knoflook fijn.

Spoel de rode snapper onder de kraan schoon en dep het droog met keukenpapier.
Wrijf de vis van binnen en van buiten in met zeezout, de helft van de solo clove knoflook en de harissa.
Zet het afgedekt in de koeling, en laat dit een uur intrekken.

Rasp van de gele buitenlaag de helft van de citroenschil, u heeft 2 volle theelepels hiervan nodig.
Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft uit, de andere helft heeft u later nodig om partjes citroen bij het serveren van de rode snapper te geven.

Voorverwarm een hete-luchtoven op 220 graden Celsius.

Snijd de kop en kontjes van de uien en snijd ze vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine en droge schillen.
Snipper daarna de uien.

Verhit wat olie en fruit hierin de gesnipperde uien met de rest van de knoflook tot de uien zacht geworden zijn.

Vermeng de tomatenpuree met het citroensap en het water en voeg dit al roerende toe aan de uien.
Dek de pan af en laat alles op een lage warmtebron inkoken tot een dikke saus.
Breng de saus op smaak met nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en zeezout.

Ondertussen:
Klem de rode snapper in een visrooster.
Grill de vissen gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven (1 keer omdraaien halverwege).

Schenk daarna de helft van de uiensaus over de rode snapper en zet het terug in de oven.
Keer de rode snapper na 10 minuten om en schenk de rest van de uiensaus erover.
Laat de rode snapper nogmaals 10 minuten garen.

Leg de gegrilde rode snapper op een schaal en schep de uiensaus erover.

Leg schijfjes citroen bij de rode snapper.

Geef hier maniok, garri of yams bij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 13 November 2011.

Bron: Koos Manders.