ROODBAARS MET TOMATENSAUS

tekstbestand

Roodbaars met Tomatensaus geserveerd met basmatirijst. Een recept uit Ghana bereid door de Happy Chief Cook.

Roodbaars met tomatensaus, geserveerd met basmati rijst, voor 2 personen.

De roodbaarsfilet is zeer zacht van textuur en smaak, het is een zeer smakelijke vis met erg weinig graten in het filet.
Schep voorzichtig de roodbaarsfilet uit de pan wanneer het bereid is, deze kan uit elkaar vallen.
De harissa geeft een licht pittige smaak aan het eten en blijft vrij lang aanhouden.
De citroenrasp geeft er een extra frisse smaak aan.

Bereidingstijd: 50 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

2 roodbaarsfilets à 190 gram,
1 theelepel zwarte peperkorrels,
1 theelepel zeezout,
2 eetlepels bloem,
1 grote ui,
2 solo clove knoflook, fijngehakt,
4 trostomaten,
2 theelepels harissa (Al'fez),
0,5 blokje visbouillon (Maggi),
0,125 liter kokend heet water,
1 citroen,
25 gram roomboter,
2 eetlepels arachideolie.

Benodigdheden:

grote braadpan met deksel,
spatels,
koksmes,
hakblok/snijplank,
groot bord,
mok (voor de visbouillon en citroensap/rasp),
schaal (voor de ui en knoflook),
citroenpers,
waterkoker,
fijne rasp,
kleine vijzel.

Voorbereiding:

Snijd kop en kont van de ui en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine vellen, en snijd de ui in fijne snippers.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde drogen vellen en hak de solo clove knoflook fijn.

Verwijder de steel van de trostomaten en spoel ze schoon.
Kerf daarna de trostomaten 2 keer rondom in en dompel ze gedurende een minuut onder kokend heet water.
Verwijder daarna het vel van de trostomaten.
Snijd de trostomaten daarna in vieren en verwijder de harde kern en het zaad.
Snijd de trostomaten in kleine blokjes.

Was de citroen onder koud stromend water en dep de citroen droog met keukenpapier.
Rasp de schil van de citroen totdat u een volle theelepel citroenrasp heeft.
Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft van de citroen uit (de andere helft heeft u nodig voor de garnering).

Los het blokje visbouillon op in het kokend heet water.
Als het water redelijk afgekoeld is kan de citroenrasp en citroensap eraan toegevoegd worden.

Maal de zwarte peperkorrels samen met het zeezout in een kleine vijzel fijn.
Meng het daarna met de bloem.

Bereiding:

Spoel de roodbaarsfilets onder zacht stromend koud water af en dep ze droog met keukenpapier.

Haal de roodbaarsfilets zodanig door de bloem dat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.

Verhit de roomboter en bak de roodbaarsfilets hierin aan alle kanten lichtbruin.
Zet de roodbaarsfilets apart.

Verhit de olie en fruit hierin de uitjes met de knoflook.
Voeg de in blokjes gesneden tomaten en de harissa toe.
Dek de pan af en laat de saus 10 minuten pruttelen.

Schenk de visbouillon en het citroensap erbij en roer alles goed door elkaar.
Voeg de gebakken roodbaarsfilets toe en laat deze nog 10 minuten meestoven.
Neem de roodbaarsfilets voorzichtig uit de saus en leg ze op een voorverwarmde schaal.

Kook de saus iets in en schenk deze over de roodbaarsfilets.

Garneer de roodbaarsfilets met schijfjes citroen.

Dien het gerecht heet op.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 November 2011.

Bron: Koos Manders.