KALFSSCHNITZELS VAN CORFÙ

tekstbestand

Kalfsschnitzels van Corfù samen met Griekse salade en gekookte aardappelen. Een gerecht uit Griekenland bereid door de Happy Chief Cook.

Kalfsschnitzels van Corfù, samen met Griekse salade en gekookte aardappelen.

Schnitzels zijn dunne lapjes kalfsvlees van de bil (fricandeau).
Dikkere schnitzels kunt u tussen 2 stukken dikke folie leggen en met een vleeshamer plat slaan.
Mocht u niet over een vleeshamer beschikken, dan kan u ook een zware pan gebruiken.
Ook dunne varkensschnitzels zijn geschikt voor dit gerecht.
Wanneer het gerecht klaar is, zijn de kalfsschnitzels erg gekrompen (ongeveer 50%).

De gerechten van het eiland Corfù zijn onderhevig aan Italiaanse invloeden.
De kalfsschnitzels van Corfù zijn duidelijk afkomstig uit het Venezeaanse verleden van het eiland, want het kwam nergens anders voor en de Grieken eten zelden kalfsvlees.

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

275 gram dunne kalfsschnitzels,
20 gram bloem,
3 eetlepels extra vergine olijfolie,
1 kleine ui,
2 solo clove knoflook,
2 blaadjes verse salie,
0,1 liter witte wijn,
0,5 citroen,
1 blokje kippenbouillon,
0,25 liter kokend heet water,
1 eetlepel fijngehakte verse bladpeterselie,
zout naar smaak,
versgemalen zwarte peper naar smaak,
400 gram kleine nieuwe aardappelen.

Benodigdheden:

hakblok/snijplank,
koksmes,
koekenpan,
zware braadpan,
beker/mok,
waterkoker,
theezeefje,
spatel,
fijne rasp,
citroenpers.

Voorbereiding:

Snijd de kop en kont van de ui en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine vellen en snijd de ui in dunne ringen.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde vellen en hak de solo clove knoflook fijn.

Los het blokje kippenbouillon op in het hete water.

Borstel de kleine aardappelen schoon onder zacht stromend koud water.

Rasp het gele gedeelte van de schil van een halve citroen.
Snijd de citroen daarna doormidden en pers een halve citroen uit.
***De andere helft van de citroen kan u gebruiken voor iets anders, bijvoorbeeld een dressing voor een salade.***

Bereiding:

Spoel de kalfsschnitzels onder zacht stromend koud water schoon en dep ze daarna droog met keukenpapier.
Bestrooi de kalfsschnitzels met wat zwarte peper en zout.
Bestuif ze daarna lichtjes met bloem (hierbij heb ik een theezeefje gebruikt).

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur en bak de kalfsschnitzels aan weerszijden lichtbruin.
Leg ze daarna in een grote braadpan.

Voeg de uienringen toe aan de olijfolie in de koekenpan en bak ze glazig.
Roer de solo clove knoflook en de salie erdoor.
Wacht tot het aroma van de solo clove knoflook vrijkomt en schenk dan de witte wijn, de citroenrasp en het citroensap erbij.

Zet het vuur hoog en kook het geheel al roerend 10 minuten.
Schraap ook steeds het aanbaksel van de bodem en roer het door de vloeistof.
Wanneer de vloeistof verdampt is de uien door blijven bakken totdat ze bruinig beginnen te worden.

Schep de uien uit de koekenpan over het vlees.
Schenk de kippenbouillon erover en bestrooi het naar smaak met zout en zwarte peper.
Strooi daarna de fijngehakte bladpeterselie erover.

Breng het geheel aan de kook, leg het deksel erop en zet het vuur laag.
Laat het dan 45 à 50 minuten sudderen op laag vuur tot het vlees zacht is en de saus fluweelachtig.
Haal een minuut of 5 voor het einde het deksel van de pan en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.

Breng water aan de kook met een theelepel zout.
Zodra het water kookt de kleine aardappelen toevoegen en in 15 minuten gaar koken.
Daarna het water afgieten en het overig vocht laten verdampen.
Giet daarna een beetje extra vergine olijfolie erover en schud alles goed om.

Verwarm de borden voor en serveer de kalfsschnitzels gloeiend heet.
Verdeel de aardappelen over de borden en geef er een salade bij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 23 Juni 2012.