MOUSSAKA

tekstbestand

Moussaka, een recept uit Griekenland bereidt door de Happy Chief Cook.

Een Griekse lasagne schotel.
Maar in plaats van lasagne-bladen, zijn er plakken aubergine gebruikt.

Bereidingstijd: ongeveer 3 uur.
Aantal personen: 4 à 6.

Ingrediënten:

2 grote aubergines,
1 eetlepel zout,
0,125 liter olijfolie.

Ingrediënten gehaktsaus:

2 eetlepels olijfolie,
1 fijngesnipperde grote ui,
500 gram rundergehakt,
2 eetlepels droge witte wijn,
520 gram gezeefde tomaten,
1,5 eetlepel fijngehakte peterselie,
3 theelepels fijngehakte verse munt,
0,5 theelepel gemalen kaneel,
0,25 theelepel versgemalen 4-seizoenenpeper.

Ingrediënten kaassaus:

90 gram roomboter,
50 gram bloem,
0,5 liter volle melk,
2 grote scharreleieren (licht geklutst),
100 gram geraspte oude Rotterdammer.

Bereiding:

Was de aubergines schoon en in plakken snijden van 1 centimeter dik.

De plakken aubergine aan beide kanten met zout bestrooien.
Vervolgens de plakken aubergine in keukenpapier wikkelen en 1 uur laten staan.

Vervolgens de plakken aubergine met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.

***

De gehaktsaus:

Vethit de olijfolie in de pan en bak al roerende de uien en het rundergehakt gedurende 10 minuten totdat het rundergehakt goudbruin van kleur is en alle vloeistof verdampt is.

Voeg dan de droge witte wijn, gezeefde tomaten, peterselie, munt, kaneel en de 4-seizoenenpeper toe en laat het 20 minuten sudderen met het deksel op de pan (af en toe roeren).

Verwijder dan het deksel en laat het nog 10 minuten sudderen.

***

De kaassaus:

Verhit de roomboter in de pan.

Voeg de bloem toe en laat het 2 minuten sudderen onder voortdurend roeren.

Giet er dan de volle melk langzaam bij en blijf roeren tot het mengsel gaat koken en indikken.
Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Zodra het dik begint te worden nog 1 minuut laten koken en dan van het vuur nemen.

Voeg de eieren en geraspte kaas toe en roer het glad.

***

Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.

***

0,125 liter olijfolie in de pan verhitten en de plakken aubergine goudbruin bakken.
Laat de plakken aubergine op keukenpapier uitlekken.

***

Vervolgens ga je de ovenschaal opmaken.

Verdeel een derde van de aubergines in een ovenschaal.
Verdeel hierover de helft van de gehaktsaus, dan weer een derde van de aubergines, de rest van de gehaktsaus en dan de rest van de aubergines bovenop.

Giet de kaassaus erover en zet de moussaka in het midden van de oven.
Laat het 45 minuten bakken.

Laat het voor het serveren 5 minuten rusten.

Tip:

Drink dezelfde droge witte wijn bij dit gerecht die in dit gerecht gebruikt wordt.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 26 September 2010.