Hongarije

Hongaarse keuken:
recepten bereid door de
Happy Chief Cook.

  1. Goulash

 

EngelsGOULASH

tekstbestand

Hongaarse Goulash geserveerd met witte rijst. Een gerecht uit Hongarije bereid door de Happy Chief Cook.

Voor het vlees heb ik voor een entrecote gekozen.
Om te stoven gebruik ik een gietijzeren braadpan met dikke bodem.
Houdt u van een pittige goulash, dan kan u 1 theelepel cayennepeper aan de goulashkruiden toevoegen.

Bereidingstijd: ongeveer 4 uur.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

2 eetlepels olijfolie,
650 gram runderlappen (maar het liefst hert als je eraan kunt komen),
1 grote zoete ui,
2 bolletjes solo clove knoflook,
goulash kruiden*,
1 blokje rundvleesbouillon,
0,25 liter heet water,
1 rode paprika,
1 groene paprika,
1 gele paprika,
1 tomaat,
1 kruimelige aardappel,
1 spaanse peper.

***

* Goulash Kruiden:

Bereidingstijd: 3 minuten.

Ingrediënten:

Hongaarse goulashkruiden.1 theelepel milde paprikapoeder,
1 theelepel knoflookpoeder,
1 theelepel marjolein,
1 theelepel oregano,
1 theelepel gedroogde tijm,
1 theelepel gedroogde bieslook,
1 theelepel karwijzaad,
1 theelepel komijnzaad (djinten),
1 theelepel Garam Masala,
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar).

Bereiding:

Voeg alle ingrediënten bij elkaar en maal het fijn.
Hiervoor gebruik ik een elektrische koffiemolen.
Deze heb ik speciaal aangeschaft om alleen kruiden te malen.

***

Voorbereiding:

Snipper de witte zoete ui.

Snijdt de solo clove knoflook in dunne plakjes.

Snijdt de entrecote in blokjes.

Bereiding:

Verhit de olijfolie in de braadpan.

Braad de blokjes rundvlees in de olijfolie op hoog vuur totdat het vlees helemaal verkleurt is.

Voeg de gesnipperde zoete witte ui, de plakjes solo clove knoflook en de goulashkruiden toe en laat het op laag vuur enkele minuten sudderen.

Verkruimel het blokje rundvleesbouillon en strooi dit over het gerecht.
Giet het hete water eroverheen en roer alles goed door elkaar.

Schil de aardappel en snijdt het in stukjes.
Voeg de stukjes aardappel aan het gerecht toe en roer alles goed door elkaar.
Leg het deksel op de pan en laat het op het kleinste vuur 3 uur sudderen.
Roer om de 30 minuten alles even goed door.

Verwijder de zaadbol, zaad en zaadlijsten uit de paprika's en snijdt ze daarna in kleine reepjes.
Voeg de paprika reepjes aan de goulash toe.

Was de tomaat en snijdt deze doormidden.
Verwijder de steel aanzet en snijdt de tomaat in dunne plakjes.
Voeg de plakjes tomaat aan de goulash toe en roer alles goed door elkaar.

Laat het nu nog 30 minuten sudderen.

Als je een mooie dikke saus hebt en je keuken ruikt naar de zinderende poesta, laat je de boel afkoelen.

Let op; goulash is de volgende dag het lekkerst!
Ook moet je echt realiseren dat een goede goulash, een halve dag werk is.
Hoe langer hij suddert, hoe lekkerder.

Je serveert het in grote diepe borden, en garneer het met gesneden Spaanse pepers.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 10 Februari 2011.