Hoofdgerechten

Hoofdgerechten:
recepten bereid door de
Happy Chief Cook.

  1. Aardappelschotel met Entrecote in een Pittige Rundvleessaus
  2. Aardappelschotel met Paprika in een Oester-ketjapsaus
  3. Aardappelschotel met Varkensfilet en Italiaanse Kruiden afgeblust met Calvados
  4. Aardappels Griekse Stijl met kip
  5. Afrikaanse Eend
  6. Bourgondische Kip met Oud Bruin Bier
  7. Burgoo
  8. Kraotach's Dragonballs
  9. Duivelse Kip
  10. Eendenborstfilét à la Kraotach met sperzieboontjes in paprikasaus
  11. Eendenborstfilet met Abrikozenappelsaus
  12. Eendenborstfilet met Abrikozensaus
  13. Eendenborstfilet met Abrikozensaus 2
  14. Eendenborstfilet met Cranberry-Portsaus
  15. Eendenborstfilet met Sinaasappelsaus
  16. Exotische Rijstschotel met kip
  17. Foe Yong Sjie met eiermie
  18. Gebraden Kalkoenfilet met Tijm en Rozemarijn
  19. Gebraden Lamsrollade met Portjus
  20. Geroosterde Varkenshaasjes in Walnoten Marinade
  21. Kraotach's gevulde eendenborstfilét met een italiaans tintje
  22. Griekse Kip
  23. Heraux Chili
  24. Hertenbiefstuk met paddestoelen roomsaus
  25. Hete Bamischotel
  26. Hete Rijstschotel
  27. Italiaanse Honingzoete Lamsrack
  28. Kerrielasagne
  29. Kerrienoedels met Roergebakken Groenten
  30. Kipfilet met Sinaasappelsaus
  31. Kip met Gouden Eieren
  32. Kip met Mozzarella
  33. Kip met Yoghurt en Tomatenpuree
  34. Kippenborst met Brandewijn en Kirsch
  35. Kippengoulash
  36. Kip Singapore
  37. Lamsfilet met Honing-tijmsaus en Aardappelgratin
  38. Lamsfilet met Rozemarijnsaus en Aardappelgratin met Sweatbites
  39. Lamskotelet met Sperziebonen in Rode Wijnsaus
  40. Lamsstoofpot met Aardappels
  41. Lamsvlees met Mosterd en Groenten
  42. Pasta Bolognese
  43. Pasta met Bellevue Kriek
  44. Pekingeend met lotus-blad pannekoekjes
  45. Pittige mosselen met thaise kruiden
  46. Pittige Rijstschotel met Prei, Ui en Gele Paprika
  47. Provençaalse Eendenborstfilet met Aardappelgratin en Geroosterde Groene Asperges met Rode Wijnsaus
  48. Ramen HCC
  49. Rijstschotel met paprika en sperziebonen
  50. Rundvlees met Rode Wijnsaus
  51. Satékip
  52. Surf 'n Turf: Heek met Salie, Mozzarella, Kip en Spek

 

 

EENDENBORSTFILET MET CRANBERRY-PORTSAUS

tekstbestand

Een bijzondere maaltijd is deze eendenborstfilet met cranberry-portsaus samen met rostikroketjes, appelcompote en perzik met cranberry-portsaus. Een hoofdgerecht van de Happy Chief Cook.

Een bijzondere maaltijd is deze eendenborstfilet met cranberry-portsaus.
Op de foto hierboven samen met rostikroketjes, appelcompote en perzik met cranberry-portsaus.

Bereidingstijd: ± 55 minuten.
Aantal personen: 2.

Benodigdheden:

1 koksmes,
1 wokpan,
1 steelpan met deksel,
houten of kunststof spatel,
zeef,
vleesvork,
2 borden.

Ingrediënten:

1 eendenborstfilet (ongeveer 400 gram),
1 eetlepel ketjap manis,
0,5 eetlepel balsamicoazijn,
3 eetlepels vloeibare honing,
0,5 theelepel gemberpoeder,
1 sjalotje,
25 gram koude roomboter,
200 à 250 gram cranberry’s,
0,5 pot wildfond (ca. 190 ml),
1 deciliter rode port,
mespuntje gemalen piment,
zeezout,
versgemalen 4-seizoenenpeper,
aluminiumfolie.

Bereiding:

Het vel van de eendenborstfilet met een scherp mes inkruisen in een ruitpatroon.

Meng in een kommetje de azijn, ketjap manis, gemberpoeder en anderhalve eetlepel honing door elkaar en bestrijk er de eendenborst mee.
Laat het minimaal 30 minuten intrekken.

Pel het sjalotje en snipper het fijn.
Snijd de boter in 5 blokjes en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.

Verhit in een pan 1 blokje boter.
Bak de sjalotjes ca. 1 minuut zachtjes in de boter.
Voeg de cranberry’s, fond, port en piment toe.
Laat de cranberry’s ca. 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.

Schenk de saus door een zeef en bewaar de cranberry’s.
Laat de saus op een hoog vuur circa 10 minuten inkoken.

Verwarm twee borden voor in de oven (circa 100°C).

Bestrooi de eendenborstfilet met weinig zout en versgemalen peper.
Bak de eendenborstfilet in een pan met antiaanbaklaag ca. 5 minuten op de velkant. Keer de eendenborstfilet om en bak het nog ca. 3 minuten op de andere kant.

Wikkel de eendenborstfilet in aluminiumfolie (glimmende kant naar binnen dan blijven het langer warm) en leg ze op een voorverwarmd bord.

Verwarm de saus intussen opnieuw.
Klop van het vuur af de rest van de boter door de saus.
Voeg de cranberry’s en 1,5 eetlepel honing toe en verwarm de saus nog even kort.

Breng de saus op smaak met zout, peper en evt. iets meer honing.
Mocht de saus nog erg dun zijn, dan kan hij iets gebonden worden met allesbinder of aardappelzetmeel.

Verdeel een deel van de saus over de twee voorverwarmde borden.
Snijd de filets in dunne plakken en leg ze in de saus.

Giet nog een klein beetje saus over de filets en serveer de rest er apart bij.

Wijnadvies:

Drink hierbij een Côtes du Roussillon Villages Rouge.
Deze zuid-Franse krachtige donkerrode wijn smaakt uitstekend bij gevogelte zoals deze eendenborst.

Eet smakelijk!

Een gerecht van de Happy Chief Cook. Geplaatst op 1 Februari 2009.