Hoofdgerechten

Hoofdgerechten:
recepten bereid door de
Happy Chief Cook.

  1. Aardappelschotel met Entrecote in een Pittige Rundvleessaus
  2. Aardappelschotel met Paprika in een Oester-ketjapsaus
  3. Aardappelschotel met Varkensfilet en Italiaanse Kruiden afgeblust met Calvados
  4. Aardappels Griekse Stijl met kip
  5. Afrikaanse Eend
  6. Bourgondische Kip met Oud Bruin Bier
  7. Burgoo
  8. Kraotach's Dragonballs
  9. Duivelse Kip
  10. Eendenborstfilét à la Kraotach met sperzieboontjes in paprikasaus
  11. Eendenborstfilet met Abrikozenappelsaus
  12. Eendenborstfilet met Abrikozensaus
  13. Eendenborstfilet met Abrikozensaus 2
  14. Eendenborstfilet met Cranberry-Portsaus
  15. Eendenborstfilet met Sinaasappelsaus
  16. Exotische Rijstschotel met kip
  17. Foe Yong Sjie met eiermie
  18. Gebraden Kalkoenfilet met Tijm en Rozemarijn
  19. Gebraden Lamsrollade met Portjus
  20. Geroosterde Varkenshaasjes in Walnoten Marinade
  21. Kraotach's gevulde eendenborstfilét met een italiaans tintje
  22. Griekse Kip
  23. Heraux Chili
  24. Hertenbiefstuk met paddestoelen roomsaus
  25. Hete Bamischotel
  26. Hete Rijstschotel
  27. Italiaanse Honingzoete Lamsrack
  28. Kerrielasagne
  29. Kerrienoedels met Roergebakken Groenten
  30. Kipfilet met Sinaasappelsaus
  31. Kip met Gouden Eieren
  32. Kip met Mozzarella
  33. Kip met Yoghurt en Tomatenpuree
  34. Kippenborst met Brandewijn en Kirsch
  35. Kippengoulash
  36. Kip Singapore
  37. Lamsfilet met Honing-tijmsaus en Aardappelgratin
  38. Lamsfilet met Rozemarijnsaus en Aardappelgratin met Sweatbites
  39. Lamskotelet met Sperziebonen in Rode Wijnsaus
  40. Lamsstoofpot met Aardappels
  41. Lamsvlees met Mosterd en Groenten
  42. Pasta Bolognese
  43. Pasta met Bellevue Kriek
  44. Pekingeend met lotus-blad pannekoekjes
  45. Pittige mosselen met thaise kruiden
  46. Pittige Rijstschotel met Prei, Ui en Gele Paprika
  47. Provençaalse Eendenborstfilet met Aardappelgratin en Geroosterde Groene Asperges met Rode Wijnsaus
  48. Ramen HCC
  49. Rijstschotel met paprika en sperziebonen
  50. Rundvlees met Rode Wijnsaus
  51. Satékip
  52. Surf 'n Turf: Heek met Salie, Mozzarella, Kip en Spek

 

 

PROVENÇAALSE EENDENBORSTFILET MET AARDAPPELGRATIN EN GEROOSTERDE GROENE ASPERGES MET RODE WIJNSAUS

tekstbestand

Eendenborstfilet met rode wijnsaus, gegratineerde aardappels en geroosterde groene asperges met gemarineerde sjalot in balsamico en zongedroogde tomatenblokjes. Bereid door de Happy Chief Cook.

Eendenborstfilet met rode wijnsaus, gegratineerde aardappels en geroosterde groene asperges met gemarineerde sjalot in balsamico en zongedroogde tomatenblokjes.

Doordat de eendenborstfilet eerst rondom gebruineerd werd en vervolgens in de oven heeft gestaan is de eendenborstfilet aan de binnenkant zacht roze, terwijl het vel van de eendenborstfilet lekker krokant is.

Aantal personen: 2.
Bereidingstijd totaal: 70 minuten.
Bereidingstijd aardappelgratin: 60 - 65 minuten.
Bereidingstijd geroosterde groene asperges: 20 - 25 minuten.
Bereidingstijd eendenborstfilet: 20 - 25 minuten.
Bereidingstijd rode wijnsaus: 15 minuten.

Ingrediënten:
Eendenborstfilet:

1 eendenborstfilet à 400 gram,
25 gram roomboter,
4-seizoenenpeper naar smaak,
zeezout naar smaak,
Provençaalse kruiden naar smaak.

Rode Wijnsaus:

0,2 liter rode wijn (Merlot, ValdiVieso),
1 sjalotje,
0,5 bolletje knoflook solo clove,
Provençaalse kruiden naar smaak,
4-seizoenenpeper naar smaak,
Zeezout naar smaak,
1 eetlepel olijfolie.

Aardappelgratin:

750 gram vastkokende aardappels (Nicola),
1 eetlepel olijfolie,
2 bolletjes knoflook solo clove,
4 eetlepels slagroom,
zout naar smaak,
4-seizoenenpeper naar smaak,
50 gram geraspte Parmezaanse kaas,
1 klein takje rozemarijn,
2 theelepels fijngehakte verse tijm,
10 gram roomboter.

Geroosterde Groene Asperges:

350 gram groene asperges,
2 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel balsamico,
4-seizoenenpeper naar smaak,
zeezout naar smaak,
1 sjalotje,
2 zongedroogde tomaten in olijfolie.

Bereiding:
De Aardappelgratin:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Was de aardappels en snijd deze in dunne plakjes van 1 centimeter.

Kook de aardappels gedurende 5 minuten met een beetje zout, en giet dan het water af.

Plet het bolletje knoflook solo clove, en wrijf de ovenschaal ermee in.
Hak daarna de knoflook ragfijn.

Giet de olijfolie in de ovenschaal en smeer het helemaal uit over de ovenschaal.
Strooi er de knoflook over.

Strip de rozemarijnblaadjes van 1 klein takje en hak ze fijn.

Meng de aardappelschijfjes samen met de slagroom, de helft van de Parmezaanse kaas, zout en 4-seizoenenpeper.

Doe nu het aardappelmengsel in de ovenschaal en strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover, en daarna de fijngehakte rozemarijn en de tijm.

Zet de ovenschotel midden in de oven en laat het 45 minuten garen op 200 graden Celsius.

Zodra de aardappelgratin uit de oven komt, de roomboter in kleine klontjes verdelen over de schotel.

Dek de schotel af met aluminiumfolie totdat alles gereed is om te serveren.

***

De Geroosterde Groene Asperges:

Snij 2 centimeter van de onderkant af.
Het gedeelte wat droog of houtig aanvoelt afschillen met een dunschiller van boven naar beneden.

Leg de groene asperges in een ovenschaal naast elkaar en bedruip het met de olijfolie.
Bestrooi de groene asperges met zeezout en 4-seizoenenpeper naar smaak.

Zodra de aardappelgratin 30 minuten in de hete-lucht oven staat kunnen de asperges ernaast gezet worden.
De groene asperges hoeven maar 15 minuten te garen.

Haal de geroosterde groene asperges uit de oven en laat ze afkoelen.

Hak het sjalotje ragfijn en meng het in een kommetje met de balsamico.
Laat het sjalotje minimaal 5 minuten marineren.

Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snij ze daarna in kleine blokjes.

De groene asperges worden op kamertemperatuur genuttigd.

***

De eendenborstfilet:

Snijd de huid van de eendenborstfilet kruislings in, in een ruitpatroon.

Strooi er zeezout, 4-seizoenenpeper en Provençaalse kruiden over.

Verhit 25 gram roomboter in een pan en bruineer de eendenborstfilet aan iedere kant 1 minuut.

Leg de eendenborst in een ovenschaal met de huidkant naar boven en giet het braadvet eroverheen.

Zet de ovenschaal met de eendenborstfilet en braadvocht in de hete lucht-oven en verhoog de temperatuur naar 250 graden Celsius.
Laat de eendenborstfilet 10 minuten garen en haal dan de ovenschaal uit de oven.

Haal de eendenborstfilet uit de ovenschaal en wikkel deze losjes in aluminiumfolie totdat de rode wijnsaus klaar is.

***

De Rode Wijnsaus:

Hak het sjalotje en de knoflook ragfijn.

Verhit de olijfolie in een sauspan en fruit de sjalot samen met de knoflook.

Blus met met de rode wijn en breng het aan de kook om de alcohol te verdampen.

Voeg het braadvocht van de eendenborstfilet toe, en kook het in tot de gewenste dikte.

Breng het op smaak met zeezout, 4-seizoenenpeper en de Provençaalse kruiden.

Serveren:

Verwarm de borden voor.

Snijd de eendenfilets diagonaal in plakken en dien op met de rode wijnsaus, aardappelgratin en geroosterde groene asperges.
Strooi over de geroosterde groene asperges de gemarineerde sjalot en de blokjes zongedroogde tomaat.

Tip:

In plaats van Provençaalse kruiden kunt u ook Italiaanse kruiden gebruiken.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 26 April 2011.