INDIASE DAHL

tekstbestand

Indiase Dahl, een pittig vegetarisch linzengerecht uit India bereid door de Happy Chief Cook.

De Indiase Dahl is in het begin heel licht pittig, maar breid zich uit binnen een paar happen naar een behoorlijk vuurtje.

Dit is een vegetarisch gerecht en lijkt op hele dikke erwtensoep.
De hoeveelheid water lijkt veel maar het is noodzakelijk.
Pas in het laatste kwartier begint de dahl in te dikken.
U moet dan wel zeer regelmatig roeren om aankoeken op de bodem te voorkomen.

Zodra de Indiase Dahl bereid is gelijk serveren, want het gerecht koelt vrij snel af.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 2 uur.

Ingrediënten:

250 gram rode linzen,
2 liter water,
1 theelepel kurkuma,
1,5 eetlepel ghee,
1 solo clove knoflook,
1 grote ui,
2 theelepels verse gember,
1 theelepel garam masala,
1 theelepel gemalen koriander,
1 afgestreken theelepel cayennepeper.

Benodigdheden:

5 liter pan met deksel,
steelpan,
houten spatel,
rasp,
koksmes,
snijplank of hakblok,
zeef.

Bereiding:

Snijd het kontje van de solo clove knoflook, gooi dat weg.
Snijd de solo clove knoflook daarna vertikaal doormidden en verwijder de harde schil.
Snijd en hak de solo clove knoflook zo fijn mogelijk.

Doe de linzen in een zeef en spoel ze onder stromend koud water goed af.

Doe de linzen in de pan met het water, de kurkuma en de fijngehakte solo clove knoflook.
Breng de linzen aan de kook en doe het deksel erop (een spleet openlatend).
Reduceer het vuur en laat de linzen 30 minuten zachtjes koken totdat ze gaar zijn, af en toe alles goed omroeren.

Haal dan het deksel van de pan en laat het zachtjes verder koken totdat het water verdampt is.

Snijd in de tussentijd bij de ui de kop en kont eraf en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine schillen.
Snipper daarna de ui.

Rasp de gemberwortel totdat u 2 theelepels vol heeft.

Verhit de ghee in een steelpan en bak de gesnipperde ui 5 minuten.

Doe de garam masala, geraspte gember, gemalen koriander en de cayennepeper bij de gebakken uien, roer alles goed door elkaar, en roerbak het geheel 1 minuut.

Roer het uien-kruidenmengsel door de linzen heen en dien het gerecht meteen op.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 16 Oktober 2011.