KIP BIRYANI

tekstbestand

Kip Biryani met Pilafrijst, een gerecht uit India bereid door de Happy Chief Cook.

De Kip Biryani is kruidig maar mild en romig van smaak.
Op de foto Kip Biryani met Pilafrijst voor 2 personen.

De grote Mogolkeizers lieten de Kip Biryani tijdens hun overvloedige feesten op schalen serveren die zo groot waren dat 2 mensen die moesten dragen.

*****

Ghee:

Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.

Anders dan bij het maken van geklaarde boter, waarbij het vocht van het botervet wordt gescheiden door het smelten en weer laten afkoelen van de boter waarna het op het water drijvende botervet kan worden afgeschept, wordt voor ghee de boter net zo lang verhit totdat al het water verdampt is. Door die langere verhitting krijgt ghee zijn typische nootachtige aroma.

Net zoals er naast boter margarine bestaat, is er ook plantaardige ghee op de markt.

Ghee wordt geproduceerd door boter te laten smelten en te verhitten totdat het water verdampt is, maar de boter nog niet gebruind is. De melkproteïnen van de boter zinken dan naar de bodem van de pan waardoor nadat het water verdampt is het pure vet bovenaan afgegoten kan worden. Eventueel kan het botervet nog door een doek worden gezeefd om de laatste verontreinigingen te verwijderen.

Bron: Wikipedia

*****

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 1 uur en 50 minuten.

Ingrediënten:

3 eetlepels ghee,
3 uien,
8 kippendijfilets,
2 theelepels verse gember (geraspt),
3 solo clove knoflook,
0,5 theelepel gemalen komijn,
0,5 theelepel gemalen kaneel,
0,25 theelepel kruidnagelpoeder,
0,25 theelepel gemalen kardemom,
0,25 theelepel gemalen nootmuskaat,
0,5 theelepel bloem,
0,25 liter kokend heet water,
1 blokje kippenbouillon,
125 gram volle yoghurt,
125 milliliter slagroom,
Pilafrijst,
60 gram geroosterde cashewnoten.

Benodigdheden:

wok met deksel,
houten spatel,
rasp,
koksmes,
hakblok of snijplak,
2 ovenschalen.

Voorbereiding:

Rasp de gember.

Snijd het kontje van de solo clove knoflook en verwijder de schil.
Snijd en hak de solo clove knoflook zeer fijn.

Meng de gember, knoflook, komijn, kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en de bloem.

Verkruimel het blokje kippenbouillon in een mok en giet er het kokend heet water over en roer het even goed door zodat het blokje helemaal opgelost is.

Snijd van de uien de kop en kont eraf, en vervolgens vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine schillen, en snijd ze daarna in plakjes van 1 centimeter dik.

Bereiding:

Verhit de ghee in de wok en roerbak de uien goudgeel.
Haal de uien uit de wok en zet ze apart.

Doe de stukken kip in de wok en bak ze rondom bruin.
Haal de stukken kip uit de wok en zet ze apart.

Pak het kruidenmengsel en bak het 1 à 2 minuten in de wok.

Voeg dan de kippenbouillon, yoghurt en slagroom toe en roer met een houten spatel alles goed door zodat eventuele aanbakresten van de bodem van de wok loskomen.

Doe de stukken kip terug in de wok, samen met de helft van de gebakken uien.
Leg het deksel op de wok en laat het mengsel gedurende 15 tot 20 minuten sudderen.

Zet daarna het vuur onder de wok uit en laat het gerecht 15 minuten rusten met het deksel erop.
Hak in de tussentijd de geroosterde cashewnoten klein.

Verwarm de hete-lucht oven voor op 180 graden Celsius.

Verdeel de helft van de pilafrijst over 2 grote ovenschalen.
Verdeel de stukken kip over de pilafrijst en verdeel de rest van de pilafrijst over de ovenschalen.
Giet de saus van de kip over de pilafrijst, leg er de andere helft van de gebakken uien op en strooi de gehakte cashewnoten erover.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet deze 30 minuten in de oven, iets onder het midden, op 180 graden Celsius.

Verdeel het gerecht daarna op de borden.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 8 Oktober 2011.