PILAFRIJST

tekstbestand

Pilafrijst, een gerecht uit India bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijk geurig en lichtzoet rijstgerecht dat bij vele gerechten geserveerd kan worden.

De saffraan die ik gebruikt heb komt van een Turkse slager vandaan en is iets minder van kwaliteit dan verse saffraan.
Indien u verse saffraan gebruikt dient u maar 1 eenheid saffraan te gebruiken.
Mocht u niet aan saffraan kunnen komen, dan kan u het ook vervangen door kurkuma maar dit geeft een iets andere smaak eraan en is licht bitter.
Saffraan geeft net dat tikkeltje meer smaak aan het gerecht waardoor het net iets lekkerder smaakt.

*****

Rijst koken:

Ik gebruik altijd net zoveel vocht voor de rijst als nodig is zodat het niet afgegoten hoeft te worden.
Gebruik op elk kopje rijst, 1,25 kopje vocht (water of bouillon).
Deze hoeveelheid is net genoeg.
U brengt dan de rijst aan de kook en laat het daarna op een klein pitje pruttelen.
En als al het vocht opgenomen is het vuur uitzetten en de rijst laten rusten gedurende 10 minuten.
Laat de hele tijd het deksel op de pan.
De bereidingstijd in totaal is ongeveer 20 à 25 minuten voor de rijst gaar is om te serveren of voor gebruik in andere gerechten waarbij u gare rijst nodig heeft.

*****

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 35 à 40 minuten.

Ingrediënten:

2 eetlepels ghee,
2,5 eenheden saffraan,
0,5 theelepel gemalen kardemom,
1 theelepel zout,
350 gram basmatirijst,
2 blokjes kippenbouillon,
0,5 liter kokend heet water,
2 volle eetlepels rozijnen.

Garnering:

60 gram geroosterde cashewnoten (gehakt).

Benodigdheden:

5 liter pan met deksel.

Voorbereiding:

Was de basmatirijst goed en laat het uitlekken.

Verkruimel de blokjes kippenbouillon en los het op in het kokend heet water.

Bereiding:

Verhit de ghee.

Doe de basmatirijst erbij, meng de saffraan, kardemom en het zout erdoor, en roerbak het geheel 1 à 2 minuten.

Giet de kippenbouillon erbij en breng het aan de kook.

Voeg de rozijnen toe en roer alles goed door elkaar.
Doe het deksel erop en laat het zachtjes sudderen totdat de kippenbouillon helemaal geabsorbeerd is.
Zet daarna het vuur uit en laat het 10 minuten staan met het deksel erop.

Garneer de pilafrijst met gehakte cashewnoten.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 8 Oktober 2011.