EngelsAJAM DAN NANAS (kip met pandanrijst, ananas, rode paprika en kastanjechampignons)

tekstbestand

Ajam dan Nanas, kip met pandanrijst, ananas, rode paprika en kastanjechampignons. Geserveerd met snoeptomaatjes, kroepoek, Seroendeng en Atjar Tjampoer. Bereid door de Happy Chief Cook.

Ajam Dan Nanas geserveerd met snoeptomaatjes, kroepoek, Seroendeng en Atjar Tjampoer.

Dit recept is vernieuwd, het is nog smakelijker geworden dan voorheen.
De kruiden zijn aangepast en er is donkere basterdsuiker gebruikt.
Ook zijn er kastanjechampignons bijgekomen.
De kipfilet is in kleinere reepjes gesneden.
Het recept is nu ook voor 2 personen geworden in plaats van 4 personen.
Op de Amerikaanse site staat het oude recept.

De Ajam dan Nanas is lichtzoet van smaak.

Aantal personen: 2.
Bereidingstijd: 20 - 25 minuten.
Techniek: roerbakken.

Ingrediënten:

250 - 300 gram kipfilét,
1 eetlepel maïzena,
2 eetlepels ketjap manis,
0,5 theelepel knoflookpoeder,
0,5 theelepel djahé (gemalen gemberwortel),
0,5 theelepel kerrie Massala,
1 eetlepel arachideolie,
1 eetlepel donkere basterdsuiker,
1 klein blikje van 227 gram met ananas stukjes op siroop,
1 rode paprika,
175 gram kastanjechampignons,
0,5 blokje kippenbouillon,
1 eetlepel rijstwijn,
1 mok pandanrijst,
zout naar smaak.

*Gebruik 1,25 mok water op 1 mok pandanrijst, dan wordt al het water opgenomen.*
*In plaats van rijstwijn kan u ook droge sherry gebruiken.*

Bereiding:

Begin met de marinade te maken.
Meng 1 volle theelepel maizena met het knoflookpoeder, djahé, kerrie Massala, rijstwijn en 1 eetlepel ketjap manis.

Zet de pandanrijst op matig vuur (op de kleinste pit) met het water en zout naar smaak met het deksel op de pan, zodra al het water opgenomen is dan het vuur uitzetten en de rijst na laten garen.

Los een half blokje kippenbouillon op in 0,2 liter kokend water.

Spoel de kipfilet af onder zacht stromend koud water en dep het droog met keukenpapier.
Snijd de kipfilet in vingerbrede repen en daarna in dunnere reepjes.
Meng de reepjes kipfilet door de marinade.

Snijd de rode paprika in kleine reepjes.
Snijd de kastanjechampignons in plakjes.

Verhit de arachideolie in een wadjan, wok of braadpan.
Bak onder voortdurend roeren en omscheppen de gemarineerde reepjes kip zolang tot ze wat kleur hebben gekregen.

Voeg daarna de kastanjechampignons en de rode paprika toe en roerbak alles 1 minuut lang.

Voeg daarna de stukjes ananas met de siroop toe, en roerbak het geheel eventjes.
Voeg daarna de kippenbouillon toe en schep alles goed om.
Laat het geheel even zachtjes doorkoken.

Maak de rest van de maïzena aan met 2 eetlepels koud water.
Schuif alle ingrediënten naar één zijde van de wadjan, wok of braadpan.
Roer het maïzenamengsel door het vocht op de bodem.
Laat er even de kook over komen.
Roer er de rest van de ketjap manis erdoor en de donkere basterdsuiker (naar smaak).
Warm de ingrediënten daarna nog even in de saus op.

Bijgerecht:

Serveer er Seroendeng en een atjar bij.

Tip:

* Het gerecht kan worden ingevroren, mits het pas na het ontdooien en opwarmen met maïzena wordt gebonden.

** Knoflookpoeder dient u altijd voor het verhitten met de koude olie te vermengen.
Anders verbrandt het en krijgt het een bittere onaangename smaak.
U kunt ook gelijk met andere (vochtige) ingrediënten aan de olie in de pan toevoegen.
Als meer kruiden worden toegevoegd, is het heel handig deze eerst te mengen met een beetje ketjap manis of sambal.
Dit voorkomt niet alleen verbranding, maar is ook lekkerder.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook.
Geplaatst op 14 November 2009.
Vernieuwd op 31 Augustus 2014.