AJAM PANGANG (Gekruide kip of eend uit de oven)

tekstbestand

Ajam Pangang (gekruide kip of eend uit de oven), bereid met eendenborstfilet. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Ajam Pangang gemaakt van eendenborstfilet, geserveerd op een bedje van atjar tjampoer en overgoten met Babi Pangang saus.

Kip wordt in zuid-oost Azië veel vaker gegeten dan vlees.
Behalve kippen worden er in dit deel van de wereld ook veel eenden gefokt.
Tamme eenden kunnen precies zoals kippen worden bereid.
In de Chinese keuken wordt de eend trouwens hoger aangeslagen dan de kip.

U kunt de kip of eend ook braden in een braadpan op het fornuis.
Ajam Pangang dient knapperig te zijn.
Legt juist daarom geen deksel op de braadpan.
Dat is ook de reden dat dit kipgerecht of eendgerecht niet kan worden ingevroren omdat de kip of eend daardoor de knapperigheid verliest.

Ik heb voor dit gerecht grote eendenborstfilets gebruikt.
1 eendenborstfilet is genoeg voor 2 personen.
Deze eendenborstfilets wegen ongeveer 450 gram per stuk.

De huid van de eendenborstfilets wordt ingekerfd, elk op ongeveer 1 centimeter van elkaar.
Pas wanneer de eendenborstfilets helemaal gaar en klaar zijn, worden ze gesneden in dunne plakjes en geserveerd.
De bereidingstijd in de oven is iets langer dan in het recept aangegeven staat (30 tot 35 minuten).
De rest van het recept blijft hetzelfde.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 50 minuten.

Ingrediënten:

1 braadkip of braadeend van circa 1 kilogram (of kippenboutjes of eendenboutjes),
1 eetlepel citroensap of limoensap,
3 eetlepels ketjap manis,
2 theelepels uienpoeder,
1 theelepel knoflookpoeder,
2 theelepels sambal oelek of sambal oelek trassie,
3 eetlepels arachideolie.

Bereiding:

Verdeel de kip of eend in 8 stukken.
Meng in een kom citroensap of limoensap met ketjap manis.
Roer er daarna uienpoeder, knoflookpoeder en sambal oelek of sambal oelek trassie door.
Wrijf de stukken kip of eend met het ketjapmengsel in.
Laat ze minimaal een kwartiertje staan om ze te marineren.

Verhit de olie in een wadjan of wok en bak de stukken kip of eend er snel aan alle kanten lichtbruin in.

Leg de stukken kip of eend dicht naast elkaar in een passend ovenschaal.
Schenk het restantje olie erover.
Plaats de ovenschaal iets onder het midden in een reeds tot 225° Celcius voorverwarmde oven.
Temper direct na het sluiten van de ovendeur de ovenwarmte tot 200° Celcius.
Braad de stukken kip of eend in 20 tot 25 minuten gaar.
Keer de stukken kip of eend tijdens het braden enkele malen om en bedruip ze met het braadvocht.

Tip:

Leg de stukken kip op een voorverwarmde schaal.
Geef er drooggekookte rijst en atjar tjampoer of atjar taugé bij.
Ajam Pangang is vrijwel altijd een vast onderdeel bij een uitgebreide rijsttafel.

Schenk een gedeelte van de Babi Pangang saus over het vlees en serveer de rest van de saus apart in een schaaltje.

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 22 November 2009.