AJAM PANIKI

tekstbestand

Ajam Paniki, een zeer pittig kip gerecht. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Op bovenstaande foto de Ajam Paniki voor 2 personen.

Een zeer pittig Indonesisch kip gerecht.
De kipdijfilet leent zich uitstekend voor Indonesische gerechten.
Door het kleine beetje vet wat er nog aanzit wordt het vlees mals en niet zo droog zoals bij kippenborstfilet.
Door de kemirienoten verandert de saus in een lichte satésaus.
Als u het minder pittig wilt hebben, verwijdert u de zaadjes en de zaadlijsten uit de Spaanse pepers.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 45 minuten.

Ingrediënten:

1 eetlepel arachideolie,
1 kilogram kipdijfilet (8 stuks),
2 uien,
3 eetlepels citroensap,
2 grote tenen knoflook,
4 theelepels citroenrasp (Dr. Oetker),
6 kemirienoten,
0,4 liter kokosroom (Conimex),
4 grote Spaanse pepers,
1 theelepel sereh (gemalen citroengras),
stukje verse gemberwortel,
1,5 theelepel trassi,
zout.

Bereiding:

Snipper de uien.

Hak de knoflook fijn.

Hak de Spaanse pepers klein met het zaad.

Hak de gemberwortel fijn.

Hak de kemirienoten ragfijn na ze even geroosterd te hebben in een droge koekenpan.

Verhit de olie in een pan en fruit hierin onder voortdurend omscheppend de uien, de knoflook, de kemirie, de Spaanse pepers, de gemberwortel en de helft van de trassi.

Voeg de kipdijfilet toe en roerbak dit ongeveer 5 minuten.

Maak in een kommetje de rest van de trassi aan met het citroensap, de citroenrasp en een scheutje warm water.
Voeg het mengsel aan de kip toe en roerbak alles nog ongeveer 10 minuten boven een wat lager gedraaide hittebron.

Schenk 0,2 liter water in de pan en voeg de kokosroom, de sereh en wat zout toe.
Temper de hittebron, en laat de kip ongeveer 15 minuten zachtjes stoven tot ze gaar is en de saus ingedikt.
Mocht het vocht te snel verdampen, dan kunt u een scheutje water toevoegen.

Serveren met rijst of bami en een groentegerecht.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 Augustus 2010.