EngelsAJAM SETAN (Scherp Gekruide 'Duivelse' Kip)

tekstbestand

Ajam Setan, geserveerd met witte rijst, Atjar Ketimoen Bening en een salade van ijsbergsla, taugé en seroendeng. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Ajam Setan, geserveerd met witte rijst, Atjar Ketimoen Bening en een salade van ijsbergsla, taugé en seroendeng.

Een zeer smakelijk gerecht die de moeite waard is om het te maken.
De Ajam Setan is zeer pittig.
De Atjar Ketimoen Bening blust het gerecht.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur.

Ingrediënten:

4 drumsticks,
4 kipkarbonades met vel,
2 theelepels boemboe saté,
2 uien,
2 teentjes knoflook,
3 à 4 eetlepels arachideolie,
4 à 5 eetlepels sambal oelek of sambal oelek trassie,
1 theelepel laos,
0,3 liter kokend water,
1 kippenbouillon blokje,
2 theelepels citroensap of limoensap,
1 à 2 eetlepels ketjap manis.

Garnering:

1 citroen,
4 rode Spaanse pepers.

Bereiding:

Wrijf de stukken kip in met boemboe saté.
Snipper de uien en pers de knoflook uit.

Verhit de arachideolie en bak de stukken kip er aan alle kanten in 6 tot 8 minuten goudbruin in.
Neem de stukken kip uit de pan.

Fruit de uien in de achtergebleven arachideolie tot ze beginnen te kleuren.
Schep de knoflook en de sambal oelek (trassie) erdoor.
Voeg direct daarna laos en het kokende water toe.
Verkruimel het kippenbouillon blokje overheen.
Roer alles goed door en laat de kook erover komen.
Leg de stukken kip in de pan terug.
Laat dan nog 45 minuten zachtjes sudderen.
Keer de stukken enkele malen om.

Leg de gare stukken kip op een voorverwarmde schaal.
Laat de saus intussen nog even flink doorkoken.
Voeg citroensap of limoensap toe en schenk de saus over de stukken kip.

Garnering:

Snijd de rode Spaanse peper in de lengt doormidden, maar niet helemaal tot aan de steelaanzet.
Laat ongeveer een centimeter heel.
Verwijder voorzichtig het zaad en de zaadlijsten.
Snijd daarna de rode Spaanse peper in de lengte in dunne reepjes.
Duw de reepjes voorzichtig uit elkaar, zodat deze als een bloem openstaat.

*** Bereid de rode Spaanse pepers enige uren voor het maken van de Ajam Setan, dan krijgen ze de tijd om in een mooie bloemvorm te vormen.
Door ze enige uren in ijswater te leggen wanneer ze gesneden zijn, gaan de reepjes omkrullen.

Snijd ribbeltjes in de lengte van de citroen of limoen.
Snijd de citroen of limoen vervolgens in dunne plakjes en snij die in een leuke vorm.
Leg bij elk stuk kip, een plakje citroen.

Bijgerecht:

Serveer bij de Ajam Setan, drooggekookte rijst, Atjar Ketimoen Bening en een salade van reepjes ijsbergsla met taugé, bestrooid met seroendeng.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 21 November 2009.