BALI-SAUS

tekstbestand

Pikante Bali-saus, een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

Gebruik de Bali-saus bij gerechten met gebakken vis en gebakken of geroosterd vlees en gevogelte.

In plaats van limoensap kan u ook citroensap gebruiken.
De kemirienoten geven een pinda smaak aan het gerecht waardoor het op een pikante satésaus lijkt en smaakt.

Als de saus afgekoeld is, is het helemaal gestold.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Hoeveelheid: ongeveer 0,3 liter.

Ingrediënten:

0,2 liter romige kokosmelk (Conimex),
1 ui,
1 teentje knoflook,
2 theelepels djahé (gemberpoeder),
2 theelepels sambal oelek,
4 kemirienoten (geraspt),
1 eetlepel arachideolie,
3 eetlepels ketjap manis (Conimex),
0,5 eetlepel witte basterdsuiker,
1 eetlepel limoensap,
2 eetlepels gebakken uitjes (bawang goreng).

Bereiding:

Snipper ui en knoflook ragfijn.
Vermeng ze met djahé, sambal oelek en kemirienoten.

Verhit de olie in een wadjan of wok en fruit het ui-kruidenmengsel 2 minuten onder voortdurend omscheppen hierin.

Voeg ketjap, witte basterdsuiker, romige kokosmelk en limoensap toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het zolang, op een vrij laag afgestelde warmtebron, zachtjes pruttelen tot er door het indampen een vrij dikke saus is overgebleven.
Blijf wel zeer regelmatig roeren om aankoeken op de bodem te voorkomen.

Strooi de gebakken uitjes (bawang goreng) erover.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 3 Juli 2011.