DAGING SMOOR

tekstbestand

Daging Smoor. Een heerlijk Javaans licht pittig stoofgerecht met rundvlees. Bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijk Javaans licht pittig stoofgerecht met rundvlees.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 75 tot 90 minuten.

Ingrediënten:

500 à 600 gram doorregen runderlappen,
zout,
4-seizoenenpeper uit de molen,
1 ui,
1 teentje knoflook,
2 à 2,5 eetlepel arachideolie,
2 à 3 theelepel sambal oelek,
0,25 à 0.5 schijfje trassie,
2 à 3 stukjes foelie,
4 eetlepels ketjap manis,
1,5 eetlepel citroensap of limoensap.

Optioneel:

0,5 eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels koud water.

Bereiding:

Snijd het vlees in vingerbrede repen of in blokjes van 1,5 centimenter.
Strooi er wat zout en (veel) peper over.

Snipper de ui en hak de knoflook ragfijn.

Verhit de arachideolie en bak het vlees er onder voortdurend roeren en omscheppen bruin in.
Voeg de ui toe en laat hem zolang meebakken tot hij gaat kleuren.
Schep de knoflook, sambal oelek en de trassie erdoor.
Schenk er 3 à 4 deciliter kokend water bij.
Voeg foelie en ketjap toe.
Roer alles goed door.

Temper de warmtebron.
Laat het vlees met het deksel schuin op de pan, zachtjes gaar stoven (circa 1 uur).

Verwijder de foelie.

mocht de saus te dun zijn, dan kunt u deze binden met een halve eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels koud water.
Nadat de maïzena toegevoegd is, alles goed doorroeren en even de kook erover laten komen.

Sprenkel er citroensap of limoensap over.

*Dit gerecht is geschikt om in te vriezen.
U kunt de maizena pas toevoegen nadat het gerecht ontdooit is.

Tip:

Knoflook is in veel oosterse gerechten onmisbaar.
Het is heel handig om een knoflookbol in één keer te pellen en alle teentjes in een potje met olie te bewaren.
In de bereiding gebruikt u dan simpelweg één of meer eetlepels olie.
Uw potje met teentjes knoflook vult u steeds weer met nieuwe olie aan.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 9 Maart 2010.