IKAN BOEMBOE BALI (vis in pikante Bali-saus)

tekstbestand

Ikan Boemboe Bali, vis in een pikante Bali-saus geserveerd met Basmati rijst en atjar tjampoer. Een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

Op de foto Ikan Boemboe Bali met Basmati rijst en atjar tjampoer.

In zuid-oost Azië wordt veel meer vis gegeten dan bij ons.
Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want de meeste landen in dit deel van de wereld grenzen aan bijzonder visrijke zeeën.
Vis wordt er vooral in de kustgebieden gegeten.
In de binnenlanden worden veel zoetwatervissen, zoals karpers, gekweekt.

U kunt verschillende soorten zeevis voor dit gerecht gebruiken zoals kabeljauw, schelvis of makreel.
De trostomaten in het gerecht kunt u vervangen door 2 eetlepels tomatenpuree door de saus te roeren.
In plaats van lente-ui kunt u ook een stukje prei nemen en in plaats van limoensap kunt u ook citroensap gebruiken.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 25 minuten.

Ingrediënten:

4 stukken kabeljauw filet (elk ongeveer 225 gram),
2 eetlepels limoensap,
zout,
versgemalen 4-seizoenen peper (uit de pepermolen),
4 grote trostomaten *,
3 eetlepels arachideolie,
0,3 liter Bali-saus,
2 à 3 lente-uitjes.

Bereiding:

Spoel de vismoten onder stromend koud water af.
Maak ze droog met keukenpapier.
Wrijf ze in met het limoensap en laat ze 10 minuten liggen.
Maak de vismoten opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper.

Kerf de trostomaten rondom in en leg ze een minuut in kokend heet water (dit maakt het gemakkelijk om de vellen te verwijderen).
Verwijder de vellen van de trostomaten.
Snij de trostomaten in vieren en verwijder de kern en het zaad.
Snij het vruchtvlees in kleine blokjes.

Verhit de arachideolie en bak de kabeljauw filet er niet langer dan 2 minuten aan elke zijde in.
Neem de gebakken kabeljauw uit de pan.

Schenk de arachideolie uit de pan.

Voeg de blokjes tomaat toe en bak ze gedurende 2 minuten onder voortdurend omscheppen.
Schenk hierin de Bali-saus erbij.
Roer alles goed door en laat er de kook over komen.

Leg de kabeljauw in de saus en laat het geheel nog 2 à 3 minuten zachtjes pruttelen.
Snij de lente-uitjes in fijne ringen.
Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal.
Strooi de lente-uitjes over de Ikan Boemboe Bali.

Bijgerecht:

Geef er drooggekookte rijst of Nasi Koening en Atjar Tjampoer bij.

Tip:

Neem in plaats van verse vis, kant-en-klare lekkerbekjes.
Schenk de Bali-saus erover en laat deze 1 uur intrekken.
Verwarm het gerecht in de oven.
Heel gemakkelijk!

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 3 Juli 2011.