JAVAANSE KERRIESOEP

tekstbestand

Een heerlijke Javaanse soep met kerrie, een soeprecept uit Indonesië.

Indonesië, Javaanse Kerriesoep met mihoen en kip. Bereid door de Happy Chief Cook.

Javaanse Kerriesoep met mihoen en kip.
Een mild kruidig gerecht.
Het heeft een licht pittig karakter.

Soepen zoals wij ze kennen en vooral de heldere soepen, hebben in westerse menu's de functie van eetlustopwekkers.
In Azië werden soepen doorgaans als een onderdeel bij een complete maaltijd opgediend.
Tegenwoordig dient men ook in veel Aziatische landen de soepen voor de hoofdgerechten op.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 25 minuten.

Ingrediënten:

250 à 300 gram gaar kippenvlees (bv kipfilét),
1 grote of 2 kleine uien,
1 teentje knoflook,
2 eetlepels arachideolie,
1 à 1,5 eetlepel kerrie Massala (Surinaamsekerrie),
40 gram kokoscrème *,
1 theelepel laos (gemalen galanga),
1 theelepel djahé (gemalen gemberwortel),
0,5 theelepel sambal oelek,
klein stukje trassie,
1 liter kippenbouillon (eventueel van een tablet **),
75 gram mihoen,
1 theelepel citroensap of limoensap.

Optioneel:

verse korianderblaadjes of peterselie (fijngehakt). ***

* In plaats van kermirienoten heb ik gebruik gemaakt van kokoscrème.
Kemirienoten komen in nogal wat Indonesische recepten voor.
In winkels met een uitgebreid assortiment treft u dit produkt aan in de vorm van noten die u dan nog zelf moet raspen.
Soms heeft men echter ook kemiriepasta.
Zonodig kunt u in recepten kemirienoten vervangen door 1 eetlepel santen mix.

** Wanneer u bouillon van een tablet of poeder maakt, kookt er dan eerst een kippenborstfilétje (circa 250 à 300 gram) in 8 minuten tijd in gaar.

*** Ik heb gebruik gemaakt van fijngehakte bladpeterselie die gedroogd is.

Bereiding:

Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook.
Dompel de kipfilet in het water en breng het weer aan de kook.
Temper de vlam en laat de kipfilet 8 minuten garen in het kokende water.
Voeg de kippenbouillonblokjes toe en roer het goed doorheen.
Zet het vuur uit en laat de kip in de bouillon rusten.

Snipper de uien.
Hak de knoflook ragfijn.

Verhit de arachideolie in een wadjan of wok.
Fruit de uien er zolang in tot ze glazig zien.
Schep de knoflook erdoor en voeg het kerriepoeder toe.
Schep alles opnieuw goed door en wacht tot u de geur van het kerriepoeder kunt opsnuiven.
Doe er kokoscrème, laos (gemalen galanga), djahé (gemalen gemberwortel), trassie en sambal oelek bij.
Schep alles enkele malen goed om.
Voeg onmiddelijk daarna de kippenbouillon toe.
Roer alles goed door en laat het geheel aan de kook komen.

Snijd het kippenvlees in kleine stukjes.

Verkruimel de mihoen en voeg deze samen met het kippenvlees bij de soep.
Laat de soep hierna nog 2 minuten koken.

Voeg vlak voor het opdienen het citroensap of limoensap toe.

Tip:

Bestrooi de soep vlak voor het opdienen met wat fijngehakte verse korianderblaadjes of peterselie.

Het gerecht kan worden ingevroren.
Voeg dan de mihoen pas toe als u het gerecht weer verwarmd heeft.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 29 Maart 2010.