EngelsKETJAPSAUS

tekstbestand

Een heerlijke eenvoudige Indonesische ketjapsaus die heel goed geserveerd kan worden bij vis, vlees en gevogelte gerechten. Bereid door de Happy Chief Cook.

Deze heerlijke Indonesische ketjapsaus kan heel goed geserveerd worden bij vis gerechten, vlees gerechten en gevogelte gerechten.
Gebruik voor het bereiden van de saus bij voorkeur de olie waarin de vis, vlees of gevogelte is gebakken.
U kunt overigens voor de bereiding van de saus ook uien, knoflook en sambal eerst fijnwrijven in een vijzel, of pureren in een keukenmachine, en daarna in de olie fruiten.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 20 minuten.
Voor circa 3 deciliter.

Ingrediënten:

1 ui,
2 teentjes knoflook,
1,5 eetlepel arachideolie,
2 theelepels sambal oelek,
8 eetlepels ketjap manis (Conimex),
halve limoen,
1 eetlepel bruine basterdsuiker,
1 eetlepel maïzena,
0,2 liter water.

Voorbereiding:

Schil de ui, en snipper de ui fijn.
Hoe fijner de ui is, hoe lekkerder.

Snijd het kontje van de teentjes knoflook.
Sla of druk met de platte kant van het mes op de teentjes knoflook.
Hierdoor laat het harde vlies om de teentjes knoflook zich gemakkelijk verwijderen.
Hak de teentjes knoflook ragfijn.

Knijp de halve limoen uit en vang het limoensap op.

Bereiding:

Verhit de arachiedeolie en fruit de ui totdat deze begint te kleuren.

Schep de knoflook en de sambal oelek erdoor en fruit dit even mee.

Voeg het water, ketjap manis, limoensap en bruine basterdsuiker toe.
Breng alles aan de kook.

Vermeng de maïzena met 2 eetlepels water.

Voeg de met water aangemengde maïzena toe, en roer het totdat er een gladde saus is ontstaan die een beetje stroperig is.

Garneer met uienringen en fijngehakte selderij.

Tip:

De saus kan worden ingevroren met dien verstande dat ze pas na het ontdooien met maïzena wordt gebonden.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 18 Augustus 2009.