LALAB TJENDAWAN (paddenstoelensalade)

tekstbestand

Lalab Tjendawan, een Indonesische paddenstoelensalade bereid door de Happy Chief Cook.

Een eenvoudige maar heerlijke paddenstoelensalade, zeer geschikt als bijgerecht.
Ik heb voor deze paddenstoelensalade de champignons gekozen.
De pittigheid van deze paddenstoelensalade prikkelt net de tong.

Aantal personen: 2.
Bereidingstijd: 40 minuten.

Ingrediënten:

250 gram diverse verse paddenstoelen (champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen, shii-takes),
1 sjalotje,
zout,
1 teen knoflook,
1 citroen,
1 eetlepels slaolie,
0,5 rode paprika,
1 eetlepels ketjap manis (Trademark A),
2 eetlepels maïskorrels,
0,5 theelepel sambal oelek,
10 gram fijngehakte verse peterselie,
0,5 theelepel donkere basterdsuiker.

Voorbereiding:

Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in niet al te dunne plakjes.

Maak de paprika schoon, en snijd het langs de naden door.
Haal de parten paprika los van de zaadbol en verwijder de witte zaadlijsten en het zaad.
Snijd de parten paprika in dunne reepjes en daarna in hele kleine blokjes.

Pel het sjalotje en hak het fijn.

Snijd het kontje van de teen knoflook, verwijder de droge vel en hak de teen knoflook ragfijn.

Boen de citroen schoon en schil het met een dunschiller.
Vermijd het witte gedeelte, alleen het gele gedeelte is nodig van de citroenschil.
Rol de citroenen met uw handen stevig over het werkvlak zodat het citroenvocht uit de cellen lostkomt.
Snijd de citroenen dwars door en pers ze uit.
U heeft 1 eetlepel citroensap nodig.

Bereiding:

Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook.
Voeg 3 theelepels zout en de citroenschillen toe.
Voeg dan de paddenstoelen toe en wacht tot het water opnieuw aan de kook is gekomen, zet daarna het vuur halfhoog.
Laat het niet langer dan 2 minuten doorkoken.
Doe de inhoud van de pan over in een vergiet en verwijder de citroenschillen en laat het goed uitlekken.

Maak een dressing door het citroensap, de ketjap manis, de gula djawa, de sambal oelek, het fijngehakte sjalotje, de ragfijne knoflook en de arachideolie goed te mengen in een kom.

Schep de paddenstoelen door de dressing en laat ze op een koele plek staan.

Doe een halve liter koud water in een pan, voeg de blokjes paprika toe en laat het heel even aan de kook komen.
Giet daarna de inhoud van de pan in een vergiet, doe de maïskorrels erbij en laat het goed uitlekken.
Laat het helemaal koud worden.

Schep de blokjes paprika en de maïskorrels door de paddenstoelen.

Schep de paddenstoelensalade op een schaal en bestrooi het rijkelijk met de fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 30 Juni 2013.

Bron origineel recept: Tante Lenny's Indonesisch kookhoekje