NASI GORENG SPECIAAL

tekstbestand

Eenvoudige Indonesisch rijstgerecht met bijgerechten.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 45 minuten.

Ingrediënten:

400 gram rijst,
1 doosje mix voor nasi speciaal (bevattende 1 zakje groentemix en 1 zakje kruidenmix) (Conimex),
250 gram varkensvlees,
zout,
2 eetlepels arachideolie,
50 gram ontbijtspek (zeer fijn gesneden),
1 ui (gesnipperd),
1 prei (in dunne ringen gesneden),
1 à 2 eieren.

Bereiding:

Kook de rijst mooi droog volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
U kunt kiezen uit snelkookrijst of gewone kookrijst.

Doe de inhoud van het zakje groentemix in 1,5 deciliter heet water en laat dit ten minste 10 minuten wellen.

Wrijf het vlees in met zout en snijd het in kleine dobbelsteentjes

Verhit in een voorverwarmde wadjan of wok de arachideolie tot deze goed heet is.
Roerbak de dobbelsteentjes vlees hierin mooi bruin.

Voeg het fijngesneden ontbijtspek toe en bak het mee tot het knapperig is.
Neem het vlees en het ontbijtspek met een schuimspaan uit de wadjan of wok en houd het even apart.

Verhit de achtergebleven olie opnieuw en doe de gesnipperde ui, de gesneden prei en de gewelde mix in de wadjan.
Houd de warmtebron hoog en roerbak de groenten onder voortdurend omscheppen gedurende 1 minuut.
De groenten blijven zo lekker en knapperig.

Voeg 1 of 2 rauwe eieren aan dit groentemengsel toe en schep deze er goed doorheen tot de eieren in kleine deeltjes zijn gestold.

Voeg nu de afgekoelde rijst, het gebakken vlees en het ontbijtspek en de kruidenmix voor nasi speciaal toe en warm het geheel onder voortdurend roeren, op een matige warmtebron goed door.

Tip:

De lekkere gorengsmaak krijgt u door de rijst na het koken te laten afkoelen.
Het snelst gaat dat door de rijst uit te spreiden.
Voeg al bij het doorwarmen van de nasi een scheut ketjap manis en wat sambal oelek toe.

Bijgerecht:

Serveer bij deze nasi bijgerechten zoals atjar ketimoen bening, kroepoek, pindasaus, gebakken ei, stokje saté, seroendeng en een hoofdgerecht zoals babi roedjak, boemboe bali vlees, daging smoor of goelai daging.
Ook sambal en ketjap manis mogen op tafel natuurlijk niet ontbreken.

Eet smakelijk!